Читај ми!

СОС кућа у Краљеву отворила врата и за незбринуте труднице и мајке са бебама

Посета СОС селу у Краљеву искуство је које вас никада не оставља равнодушним. Недавно је отворена и кућа за труднице и мајке са бебама о којима нема ко да брине и већ је збринула прву корисницу.

Има 37 година и долази из породице којој је одлука да роди ванбрачно дете, неприхватљива.

„Да им не обрукам породицу, тако они то гледају, ја то не гледам тако, зато ме нису прихватили. Толико ми је тешко због тога. Много ми је тешко због њих", каже корисница Центра за мајке и бебе СОС села Краљево.

Осим смештаја највише од свега требала јој, каже, љубав и подршка, требала јој је помоћ да безбедно изнесе ризичну трудноћу. У овој Кући за мајке и бебе сви њени страхови су нестали.

„Имам подршку њихову, имам помоћ, значи све имам поштовање, баш су фини према мени, као да су ми породица”, наглашава корисница Центра за мајке и бебе СОС села Краљево.

О њој брине Марија, која је пре ње, 7 година у Дечијем селу била СОС тета деци без родитељског старања. Генерације њих је, каже, извела на пут, сада је ту за најрањивије.

„Сада сам променила улогу и помажем мамама којима је потребна наша помоћ и њиховим бебама", објашњава Марија Јовановић, неговатељица Центра за мајке и бебе СОС села у Краљеву.

Центар за мајке и бебе у Краљеву није само дом у којима новорођена деца и незбринуте труднице и мајке имају где да једу и спавају. Ово је место где уз подршку стручног тима уче и добијају наду.

„И стицање вештине које би могле да им помогну приликом каснијег запошљавања, односно како би се што лакше осамосталиле и пружиле свом детету или деци што адекватније услове за одрастање", истиче Биљана Зорић Бинић, Центар за мајку и дете СОС села Краљево.

Кућа Центра за мајке и бебе у Краљеву има седам соба потпуно опремљених стварима потребним за живот мајки, беба и деце, јер су често у невољи и труднице које су се већ оствариле као мајке.

„Могу да буду смештена и њихова деца коју већ имају, што сматрамо да је врло значајно јер смо организовали и едукативни део за децу која су старијег узраста и која би дошла овде, наравно и која би имала могућност да унапреде своје знање”, додаје Борка Лукић, координатор Центра за мајку и дете СОС села Краљево.

Коначни задатак Центра за подршку мајки и беба СОС села у Краљеву је, тамо где је могуће, повезати штићенике са биолошком породицом, да када изађу из ове куће могу да им буду подршка и ослонац у даљем животу мајки и беба.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво