Читај ми!

Нови Сад: Дан сточара на Пољопривредном сајму

На Пољопривредном сајму у Новом Саду одржан је "Дан сточара" у оквиру којег су организована предавања о модерним технологијама у сточарству. Највише грла су приказали одгајивачи млечних и товних говеда.

Уз нове државне погодности, одгајиваче млечних крава тренутно брине како да обезбеде квалитетну сточну храну, тако да им пословање буде економично.

"Ево сад временски услови не дозвољавају да се сено суши, да се покупи, па је скочила цена концентрата. Ако могу да произведем и да га укључим у храну имам неку добит. Али ако бих све куповао, нема брате ништа", наводи Славомир Величковић, пољопривредник из Голубоваца.

Одгајивачи товних говеда у систему крава-теле су у нешто бољој ситуацији, јер су грла на слободној испаши.

"Званично је цена врло солидна. Три евра за живу јунад, то је цена, ево били смо у Чешкој, врло је слична. Међутим, то је само формална цена, бикови се уопште не траже", каже Адам Бугар, одгајивач товних јунади из Ечке.

Савремена генетика на основу ДНК анализе корена длаке код млечних или товних говеда може да одреди 80 параметара на основу којих се планира производња.

"Нема разлога да неко задржава нека грла која имају у том моменту и добијемо повратне информације какав је потенцијал генетски и да та грла држимо наредне две три године да би тада схватили да ту има проблема. Да ли са репродукцијом, производњом или било каквим здравственим проблемима", истиче Радивој Ћосић, консултант за млечно говедарство.

Чешка Република је у протекле три деценије унапредила сточарство тако да имају репродуктивне центре где се одгајају најквалитетнија грла, а своја искуства нуде и Србији.

"То искуство селективних центара може допринети да се и Србија угледа на то да преузме искуство да направи нешто слично на овим просторима, а за почетак ми можемо да им помогнемо што се тиче квалитетног приплодног материјала", наводи Владимир Вања, из Одељења за пољопривреду амбасаде Чешке у Београду.

Да би помогли очувању сточног фонда Министарство пољопривреде је за ову годину укинуло минималан број грла или количину млека неопходну за премије и подстицаје. Продужен је и рок за подношење захтева за подстицај до 12. јуна, како би сви могли да прикупе неопходну документацију.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара