Читај ми!

125. годишњица од рођења Десанке Максимовић и три деценије рада задужбине која носи њено име

Од рођења велике песникиње Десанке Максимовић прошло је 125 година. Задужбина, која носи њено име, основана је пре три деценије и од тада нашим савременим песницима додељује књижевну награду за допринос српској поезији. Програм поводом значајних годишњица започет је минутом тишине за настрадале у недавним трагичним догађајима.

Песникињи Злати Коцић, која ствара више од пет деценија, у дугом низу значајних признања сада је и награда „Десанка Максимовић". Жири за доделу сматра да песникиња „мелодиозношћу стихова успоставља дубоку везаност за народни живот и традицију и за њихове рефлексије у свакодневном животу".

„Управо у тим слојевима традиције у којима се обједињује прошло и садашње, а наговештава будуће, садржана је и трајна „очараност поезијом", као и проналажење путева човекове самообнове и силаска у сопствено срце у којем ће пронаћи „лествице за пењање у царство Божије", наводи доц. др Бранко Вранеш, члан жирија.

Промишљање о поетици Десанке Максимовић и емотивно обраћање њеним сенима Злата Коцић назвала је „Гости у срцу."

„Ви и Ваша поезија, праисконски присна, лирски неуморно и заувек устрептала и мајчински топла - јесте наше небо среће. А и за пакао бола припремили сте нас, дубински, уистину мајчински. Поживели сте довољно дуго да сагледате силазну светску путању. Нама је остало да доживимо сурвавање до самогдна, несрећу, пакао ових дана", сматра Злата Коцић, добитница награде „Десанка Максимовић".

За три деценије постојања Задужбина објавила је целокупна дела Десанке Максимовић у 12 томова и дигитализује рукописну грађу наше велике поетесе.

„Књижевно дело Десанке Максимовић је, поред свих естетских вредности, несумњивих и оних којима су прожете наше прве љубави, патње, али и најлепша осећања према домовини, завичају и пре свега тога, њено дело је израз највиших хуманистичких начела", каже др Светла Шеатовић, управитељица Задужбине „Десанка Максимовић".

Поводом значајних годишњица, Задужбина је обновила издања збирке Десанке Максимовић „Тражим помиловање" и антологијске изборе „Иза штита поезије" и „Шумска љуљашка".

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво