Читај ми!

Да ли се исплати узгајање боровница

Свилајнчанин Давид Радовановић међу најмлађим је пољопривредницима у Доњој Ресави. Определио се за узгој боровница без употребе хемије. Испробао је и комбиновани узгој боровница и јагода на истом земљишту - и то са одличним успехом.

Преко Америке где је неко време радио, затим студија Давид Радовановић је са 27 година ипак изабрао воћарсво као занимање. Вратио се у свој крај и подигао засад боровнице на једном хектару. Пут није било лак, али уз помоћ интернета и друштвених мрежа обезбедио је добар пласман боровнице на домаћем терену, највише у престоници.

Давид на имању има савремени систем за заливање кап по кап, у плану му је да током лета после продаје овогодишњег рода постави и противградну мрежу. Нема цертификат за органску производњу, али каже да биљке гаји без трунке хемије.

Међу првима у Србији Давид је испробао узгој боровница и јагода на истом банку. Биљке деле земљиште, исти систем за заливање, расту и рађају у симбиози и испоставило се да је то добитна комбинација.

Користио је субвенције, државне и општинске, и један је од најмлађих пољопривредника у Свилајнцу, са регистрованим газдинством.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво