Читај ми!

Четири радна дана недељно - да ли је могуће

Четвродневна радна недеља - пилот пројекат спроведен у 60 фирми у Великој Британији, показала је позитивне резултате - продуктивност није смањена, док су радници растерећенији и срећнији. Од прошле године, на то имају право и Белгијанци, а све већи број земаља би да следе тај модел. Синдикати и радници у Србији, кажу да је идеја лепа, али далека будућност, док многи од њих наглашавају, да раде чак и преко законски одређене норме.

 Многе од њих ограничава специфичност делатности коју пружају, због чега су принуђени да проводе и више времена на послу од оног које им гарантује приходе, који покирвају трошкове живота.

“Једна млада која се удаје у суботу, не може да уради фризуру у четвртак. Ја бих била задовољна и пет дана у недељи да радим, али шест дана је за нас посао који се тражи и фризери морају да раде шест дана у недељи”, каже Ивана Иванић, фризерка.

За раднике који су запослени у приватним компанијама, често не важе ни правила петодневне радне недеље, кажу синдикати.

“Много више оних послодаваца који терају људе да раде и преко законски одређеног радног времена- 12, 13, 14 сати дневно, мислим да је реално негде када бисмо успели да се изборимо да се поштује радно време, а то је да се ради 40 сати недељно”, сматра Валдимир Гвоздновић из Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина.

Позитивни примери су ретки, али постоје.

“У Сремској Митровици једна фирма која има 96 запослених, која већ годину дана ради на тај начин. Сви радници у производњи раде 4 дана недељно, три дана недељно имају слободно, они су презадовољни, чак не да су им се смањиле плате, него су им се повећале плате”, наводи Валдимир Гвоздновић из Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина.

Иако флексибилније радно време имају радници на интернету, и њихов радни ангажман често иде преко устаљене норме.

“Мени се дешава да радим на пример седам дана у недељи и то дужи временски период, са те стране нас закон ни у каквом смислу не штити ми се самоексплатишемо у неком облику. Најчешћа ситуација је да радите када има посла и тада се ради и по 50, 60 сати недељно јер просто имате посла, не знате када ћете га следећи пут имати и не можете да пропусти прилику“, објашњава Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету.

Да Срби не пропуштају прилику за рад говоре и истраживања Еуростата, према којим се просечно радно време у Европљана последњих година кретало око бројке од 37 сати, док су радници у Србији радили 43, 5 сата седмично, због чега спадају међу највредније на континенту.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво