Читај ми!

Параћин: Метеоролог-аматер на услузи пољопривредницима

Владимир Дикић из Параћина, петнаестак година аматерски прати метеоролошке податке у свом граду. Тренутно има 11 аутоматских станица које стално ажурирају податке, а план му је да уз помоћ Општине мрежу падавинских станица прошири на сва села у параћинској општини.

Податке о времену аутоматска метеоролошка станица мери на 2,5 секунде и шаље вај-фај мрежом, преко базе, директно на интернет-страницу "Параћин метео" где се ажурирају сваких 5 минута.

“Станице мере готово све податке од температуре, влажности ваздуха, висине и правца ветра, количине падавина, УВ зрачења, соларне радијације, значи буквално све. Мештани су много добро прихватили нарочито пољопривредници. Температуре прате сви али према некој мојој статистици, то су углавном људи узраста између 25 и 45 година”, каже Владимир Дикић, метеоролог аматер.

Владимир, по образовању саобраћајни инжењер, за метеорологију се заинтересовао још у основној школи. Тада је сам цртао своје карте и правио прогнозе, а онда са интернетом и новим технологијама отворили су се нови видици.

“Компјутери прорачунавају те податке који се добију мерењем, станице су сад углавном се прелази на аутоматику све је аутоматски, све је електроника, све мање ради човек”, објашњава Владимир Дикић.

Удружење "Параћин метео" које је Владимир основао бави се ширењем мреже метеоролошких станица на територији Параћина.

Пољопривредници га често зову да питају колико је кише пало како би знали да ли им је на њивама и у баштама потребно наводњавање. Овог пролећа најчешће питање је било хоће ли бити мраза.

Овај април, каже Владимир, један је од 3 најхладнија од како се температура мери на територији Србије,

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи