Читај ми!

Крушевац: Пост и молитва, шарена јаја најављују највећи хришћански празниk

Иако се хришћани по начину празновања Васкрса разликују, сви су сачували обичај фарбања јаја. Црвена боја је неизоставна, главни украс трпезе, као симбол васкрсења и вечног живота. Иако није правило, Велики Петак је дан када се у већини домаћинстава обавља овај посао.

Обичаји су најлепша игра за Крушевљанку Јелену Ђорђевић. Ваксршњи посебно. У њима је уживала у детињству, а и сада као мајка и домаћица.

“Није згорег рећи да јаја треба скувати у води у коју је додата света водица. Моја омиљена боја је свакако и она најрадоснија, најлепша црвена и ја углавном велики број јаја фарбам баш у ту боју, а након тога је украшавам на различите начине, тако да се радују пре свега моји укућани, комшије, пријатељи, породица, колеге и сви остали”, наводи Јелена Ђорђевић, домаћица из Крушевца.

Највише најмлађи. Фарбање јаја идеално је за дружење деце, испољавање маште и креативности, усвајање верских и традиционалних вредности.

“Волимо да учествујемо у оваквим акцијама, посебно данас. Да имамо што више успомена, посебно зато што је ово празник Ускрс коме се деца највише радују”.

“Наравно да фарбам кући јаја и јако сам срећна зато што то радимо и јер се цела породица окупи”.

“Ово носимо у цркву Лазарицу и тамо ћемо да оставимо као успомену”, наводе верници.

Вера и празници се не своде на формалности и обичаје. Они јесу важни, али не као суштина, да је Велики Петак дан Христовог страдања.

Јеромонах Сергеј истиче: “Заправо, читава ова седмица јесте време Христових страдања. Јер његово страдање је само резултирало распећем на крсту, али том самом догађају распећа претходиле су велике, велике патње његове богочовечанске душе, богочовечанске личности на шта требва да усмеримо своје мисли. На разумевање дубине и величине жртве”.

Строги пост и молитва, Васкршње дечије радионице, шарена јаја на породичној трпези, најављују највећи хришћански празник и показују значај припадности и заједништва.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво