Читај ми!

Један век Радничког из Ниша: Од тима радника - до тима фудбалских звезда

Фудбалски клуб Раднички из Ниша овог месеца обележава 100 година постојања. Љубитељи фудбала памте успехе нишке екипе у европским такмичењима, али и велике фудбалере који су потекли из Радничког.

Са историјом од једног века Раднички из Ниша је један од најстаријих клубова у нашој земљи. У почетку је то био тим радника и комуниста, са седиштем у згради Радничког дома. Највећи успех Раднички је постигао 1982. пласманом у полуфинале Купа УЕФА.

„1980. године смо учествовали у првом Купу УЕФА и тада смо играли три кола, онда 1981/82. смо дошли до полуфинала, што је невероватан успех за сваки фудбалски клуб у земљи, па и у Европи“, каже Милован Обрадовић, капитен екипе из 1982.

Поред ове златне генерације, многе велике звезде српког фудбала потекле су из Радничког. Селектор Стојковић, Дејан Петковић-Рамбо, Бинић, голмани Кнежевић, Пантелић.

„Раднички је увек био и биће највећи бренд овог дела Србије, клуб који је већи од сваког појединца, сваког директора, председника, навијача, тако је било одувек, а биће и даље“, објашњава Александар Јовановић, спортски директор ФК "Раднички" Ниш.

Уз клуб је увек била многобројна публика, а септембра 1989. године формирана је навијачка група Мераклије.

„Чињеница да сам Нишлија, да сам одрастао на булевару, да се то просто није доводило у питање и Раднички је био нормалан и природан избор“, наглашава Владимир Ђорђевић.

„То су ти некако били фудбалски идоли, имао сам ту част да видим све оне фудбалске легенде из оне бивше Југославије, тако да ми је то једна велика успомена“, каже певач Дејан Најдановић.

У новом веку постојања, циљ Радничког је успешан повратак у Европске купове и завршетак реконструкције стадиона Чаир.

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво