Читај ми!

Почиње пријава за субвенције, да ли смо спремни за дигиталну пољопривреду

Расписан је Јавни позив за субвенције по хектару који ће бити отворен до краја маја. Новина је да се од ове године захтеви подносе преко е-Аграра. Пољопривредници тврде да, током преподнева, нису могли да се пријаве за тај подстицај. Ресорна министарка каже да има техничких проблема у раду система, али да се они одмах решавају.

 

Предраг Василијевић из Горње Добриње код Пожеге, због е-Аграра је купио нови телефон. За субвенцију од девет хиљада по хектару, још се није пријавио.

“Лакше ми је радити 25 хектара земље, него да се сад да учим под старе дане у моје 52 године, како да радим на лап топу, компјутеру, не ја, него већина пољопривредника који су мојих година”, наводи Предраг Василијевић, из Горње Добриње код Пожеге.

Новина за пољопривреднике, али и надлежне. Ресорна министарка каже да се на платформу еАграр до сада регистровало 236.000 газдинстава.

“Барем 200.000 се нама јави за субвенцију, то је једна од најобимнијих субвенција која покрива највећи број газдинстава, и вероватно систем у неком тренутку закочи, али то су ствари које ми решавамо истог тренутка”, истиче Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

За пољопривреднике, недоумица је много. У дигитализацији газдинства, највећа помоћ су им саветодавци.

Не знам ништа, немам онај телефон који треба. Чуо сам да код њих може да се заврши.”
“Прво је сад мало незгодно, после ће бити све лако. Тако је лакше до субвенција.”
“Веома је запетљано, како да кажем. Ако будемо шта погрешили, то је рискантно. За сваки савет, сваку помоћ долазим овде”, кажу пољопривредници.

У шабачкој пољопривредној стручној служби, гужве су сваког дана. Због еАграра раде и викендом.

“Крајњи рок за обнову регистрације пољопривредних газдинства не постоји, али наравно - пољопривредни произвиођачи то морају извршити уз нашу помоћ до момента подношења захтева за жељену субвенцију”, наводи Мирјана Милошевић, из ПССС Шабац.

По потреби, саветодавци одлазе и код произвођача. За исплату субвенције по хектару, неће се чекати затварање позива. Пољопривредници ће новац добити одмах после обраде захтева.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се