Читај ми!

Припреме за празник: Хришћани који у недељу славе Ускрс обележавају Велики петак

Верници који у недељу славе Ускрс, данас обележавају Велики петак, дан распећа и смрти Исуса Христа. Међу њима су и Словаци који живе у Бачком Петровцу. Припреме за Ускрс, домаћице почињу средином седмице, док се мушкарци старају да кућа буде чиста.

Брачни пар Јан Чус и Ана Чусова, спремају се за одлазак у цркву. Верници, уз свештеника, читају пасије у којима је описано страдање Исусово и заједно певају црквене песме. Црнину носе све до понедељка.

“Немамо цвећа на олтару, то се не ставља, све тако као и код наших старих што су некад радили, тако радимо и ми”, напомиње Ана Чусова, Бачки Петровац.

Причешћују се четвртком, а трпеза за Велики петак и Ускрс спрема се по рецептима предака.

“Кувамо резанце, пихтије кувамо четвртком или средом се кува. Печемо кукуру, кокице правимо, то се једе петком, а онда субота, то је велика субота, бела субота, тамо се фарбају јаја, кобасица, кулен, се кува шунка”, наводи Ана Чусова, из Бачког Петровца.

Баш као и некад, када се живело скромније, једна количина јаја фарба се у луковини. А остала, фарба њен супруг, истом техником годинама.

“Ја скупљам лист од разних биљака, па их мало осушим, не да осушим, него да увену, па после вазелин на тај лист, залепим на јаје, и онда спреј. И после, да се блиста - мало сланине, и са сланином се то пређе”, објашњава Јан Чус.

Када, симболично, периоду туговања дође крај, црнину замене јарке боје и раскош словачког фолкора. Деветогодишња Нина Частвен, једна је од девојчица која ће је обући првог дана Ускрса.

“Поклон доноси зека, то је понедељком, и тада дођу и обливачи и онда облију девојчице да би биле лепе”, истиче Нина Частвен, из Бачког Петровца.

И радост Ускрса је, кажу, управо у очувању ових обичаја, у усхићењу младих који ће ту традицију баштинити, и ускршњој трпези, коју ваља поделити са породицом и пријатељима.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се