Откривен споменик Милану Растиславу Штефанику, хероју француске авијације у Великом рату

У дворишту Музеја винарства и виноградарства у Александровцу откривено је спомен обележје Словаку Милану Растиславу Штефанику, хероју француске авијације у Великом рату, генералу, дипломати и једном од тројице оснивача Чехословачке. Споменик је подигнут заједничким средствима Амбасаде Словачке, Министарства културе и информисања и локалне самоуправе.

Споменик је постављен недалеко од места где се те ратне јесени принудно спустио Штефаников авион, погођен док је са савезничком авијацијом пружао подршку српској војсци у повлачењу на југ. 

Иницијатива за подизање споменика Милану Растиславу Штефанику заиста је потекла из Завичајног музеја Жупе, који је јако специфичан јер се ради о авиону који је у паду значи ретко где у свету имамо тако нешто. Судбина је хтела тако да се онбаш принудно спусти у виноград. Са својим копилотом иако повређен запалио је авион и срдачни Жупљани су му указали помоћ, спремили нешто хране и одеће и они су наставили усиљени марш да стигну делове српске војске у повлачењу ка Призрену”, објашњава Јелена Тодоровић Гавриловић, в.д. директора Завичајног музеја Жупе.

Тамо је био повређен и због тога креће још једном са својим пилотом у један занимљив да кажемо филмски лет, кањоном Белог Дрима кроз густу маглу 200 километара. Доспео је некако до Валоне и због даљих услова лечења морао је одатле да буде пребачен у Рим, где је настављено његово лечење”, каже Аца Терзић, историчар - документариста Завичајног музеја Жупе.

Лет кањоном Белог Дрима, званично је признат као прва медицинска евакуација авионом у историји.

Данашњи дан је јако важан за јачанње заједничких односа Србије и Словачке. Потврда да имамо заједничку историју која траје више од стотину година”, каже Федор Росоха, амбасадор Словачке у Србији.

Милан Растислав Штефаник је крај рата дочекао као генерал. Са Томашом Масариком и Едвардом Бенешом основао је 1918. Чехословачку државу, чији је био први министар војске. Прерана смрт у авионској несрећи, наредне године прекинула је његову изузетну каријеру и буран живот пилота, астронома и политичара.

По њему је названа планета, аеродром у Братислави, велики број институција у Словачкој, као и један од најпознатијих маратона “Штефаник трејл” који се одржава у знак сећања на стазу дугу 120 километара коју је пилот препешачио од Александровца до Приштине.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се