Вода из Радојева и за друга села Средњег и Северног Баната

Мештани Радојева, цела у Општини Нова Црња, међу реткима су у Средњем и Северном Банату који имају исправну воду за пиће - а која предходно није пречишћена. Ову погодност искористиће да, из овог водоизворишта, обезбеде вода и за околна села те општине.

Извориште за водовод у Радојеву део је карпатске жиле која се протеже из Румуније до овог пограничног села. Деценијама уназад, вода је истог квалитета, каже Драган Стеванов.

"Бунари су били, али је била иста отприлике вода. Ту преко је била изворска вода, која је цурила. Лети кад сипаш бокал, ми кажемо оно се озноји бокал. Вода је цурила каналима, ми смо стављали руку и из канала смо пили чак ту воду", објашњава Стеванов.

Због чисте воде у Радојево често свраћају мештани из околних насеља, па и Зрењанина.

"Они су долазили са балонима, код пријатеља, на јавној чесми код нас у месној заједници. Тако да су користили воду. Чак и наши житељи носе кад год иду у град својим пријатељима, родбини носе воду", каже Невенка Бецин, секретар МЗ Радојево.

Уместо скупог постројења за пречишћавање воде за пиће, Општина Нова Црња ће покушати да на јефтинији начин обезбеди чисту воду за пет осталих насеља. Дугорочни план је да се из Радојева преусмери вода. Прво је урађен цевовод до Српске Црње.

"Имамо трасу од седамхиљадастопедесетпет метара. Постављене су цеви фи 280, имамо десет шахтова. од тих десет шахтова два су прикључна, имамо пет шахтова за контролу притиска за воду и имамо три шахта која су потребна за измуљавање и чишћење система. Остало је да поставимо још одређене вентиле и одређене пумпе за повећање притиска и овај систем ће бити спреман за употребу”, објашњава Драган Даничић из Општине Нова Црња.

Радови на изградњи овог потисног водовода коштали су 157 милиона динара. Помогла је Управа за капитална улагања Војводине. Притисак ће бити довољан да се може напунити водоторањ у Српској Црњи, да би у случају кварова могло да се обезбеди несметано водоснабдевање.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се