Крагујевачки студенти на пракси у градској управи

Поред факултетске дипломе, за добијање посла често су пресудна и практична знања кандидата. Зато је за најбоље студенте завршних година крагујевачког Универзитета, организована пракса у градској управи. То је први сусрет академаца са начином рада у државним органима и јавним службама.

Како се планира буџет, приходи и расходи, за шта се највише издваја,а када следи ребаланс? И где је веза између урбаног инжењерства и управе за имовину, урбанизам изградњу и озакоњење? Копча између факултетског знања и свакодневног рада је у пракси. Неки се први пут сусрећу са појединим процедурама, други "утврђују" знање.

“Први пут сусрећемо се са неким обрасцима који заправо имају повезаност са тим урбанизмом. Конкретно, овде радимо на легализацији објеката што нам је свима јако важно.И јако се труде да нам све то мало приближе,да нам објасне”, каже Тијана Николић, студенткиња ФИН-а у Крагујевцу.

“Она теоријска знања која смо понели са факултета управо се примењују у пракси.Овде је план да ја касније идем и у нека друга одељења као што су трезор, рачуноводство, јавне набавке и ту ћу комплетирати неко своје знање”, каже Радмила Недељковић, студенткиња Економског факултета у Крагујевцу.

Тијана и Радмила су међу двадесетак најбољих студената основних и мастер судија Универзитета у Крагујевцу,које ће четири седмице провести на стручној пракси у градској управи. Поред економиста и инжењера, у друштву најбољих су агрономи и правници - свако у одговарајућој управи у којој може највише да научи.

“Како израдити акт који иде на скупштину града, на седницу градског већа, како да примене методологију за израду прописа, ко су овлашћени предлагачи, начин сазивања седница, функционисање органа.Ту је и кабинет градоначелника и градоначелник као орган”, објашњава Наташа Петровић, начелница ГУ Крагујевца за послове органа града.

Доста новина и изазова за академце, јер одлуке које се доносе у градској кући, умногоме утичу на развој и квалитет живота у локалним самоуправама. Подршка јавне управе високошколским установама кроз стручну праксу, је двосмеран пут и отвара врата најбољим кандидатима, да свој први посао пронађу баш у њиховим службама.

 

 

 

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се