Музика из времена кнеза Михаила поводом два века од његовог рођења

Поводом 200. годишњице рођења кнеза Михаила Обреновића у Књажевско-српском театру представљен је диск са мелодијама из његовог времена. Музику и игру тог доба публици су дочарали Велики народни оркестар и Фолклорни ансамбл “Абрашевић".

Први бал у тадашњој престоници Крагујевцу организовао је кнез Милош Обреновић 1834. године. Од тог тренутка, балове су српски владари редовно организовали на дан обележавања важних догађаја и светковина.

Ту традицију наставља и кнез Михаило који је 1865. организовао добротворни бал за прикупљање средстава за изградњу Општинске болнице. Крагујевчани су имали несвакидашњу прилику да виде градске игре које су се играле на тим баловима.

„Снимили смо осам игара, ове игре смо сада спремили за овај концерт нисмо их да сада играли и нису биле на репертоару Абрашевића”, прича Дуња Гицић из Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић”.

„Давно смо играли нешто слично овим играма па смо имали елемената које смо употребили у овим играма”, наводи Урош Димитријевић из Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић”.

Нотни записи старих игара стигли су из архиве Матице Српске и до сада нису снимани и објављивани. Све је рађено у тонском студију Абрашевић, у извођењу Великог народног оркестра. Фолклорни ансамбл промовисао је игре са новог комакт диска.

Кратке музичке форме су, каже Марко Лазовић, директор Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић”,  уз неке нове аранжмане проширили и уз подршку фолклорног ансамбла направили перформанс. 

„Није било лако одабрати мелодије ми смо се трудили да изаберемо оне које нису много пута снимане, потрудили смо се да увежбамо, да у нашем студију снимимо да то звучи добро”, каже Зоран Мијаиловић, шеф оркестра Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић”.

Током владавине кнеза Михаила Обреновића, у Србију долазе музичари и композитори из читаве Европе, и тај период се сматра почетком стварања грађанске музике код нас.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије