Почело тестирање и упис будућих првака

Данас у основним школама почиње тестирање и упис будућих првака. Родитељима је на порталу е-Управа, на располагању услуга е-Заказивање термина за упис и тестирање. Децу за упис у школу могу пријавити, онлајн или у изабраној школи, до 31. маја ове године.

Будући првак Лука Младеновић из Јагодине и његови родитељи изабрали су школу „Рада Миљковић”. При првом сусрету са школским психологом упознају се и добијају информације за упис и будуће тестирање.

Свог тестирања сећају се и садашњи прваци које смо затекли у дневном боравку.

„Била сам уплашена зато што сам мислила како ће бити у школи и да ли ћу ипак имати другаре или нећу и тако”, каже једна девојчица.

Тестирање деце у школама у изабраном термину обавља психолог или педагог, који током разговора насамо са будућим прваком, процењује емотивну, социјалну и интелектуалну зрелост детета за полазак у школу.

„Обично све прође без проблема колико су и родитељи и деца у неком страху,а стварно нема потребе за тим и то је негде битније нама као школи да ми можемо на основу тога да формирамо добра одељења да расподела ученика буде адекватна”, каже Наташа Ђорђевић, школски психолог.

Од првог априла преко е-Управе за ову школу већ се пријавило шездесет родитеља будућих првака. Неки више воле сусрет уживо и долазак у школу, а за све њих школа по службеној дужности набавља извод детета из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о завршеном обавезном припремном предшколском програму и потврду лекара о извршеном лекарском прегледу.

„Могу рећи од прошле године чешће су се пријављивали доласком у школу јер нису једноставно могли да се снађу приликом електронског уписа али су заједно у сарадњи са стручном службом све то обављали”, наводи Сања Прибаковић, директорка ОШ „Рада Миљковић”.

Будућу прваци пре тестирања иду и на систематски преглед код изабраног педијатра, а дете поред педијатра прегледају и офталмолог, логопед, физијатар.

„Спорадично примећујемо неке дислалије, односно поремећаје у изговарању одређених слова, и лоше, јако лоше држање, тај постурални дефицит”, наводи др Милица Михајлов, начелница дечјег диспанзера.

Право на упис у основну школу стекла су деца рођена 2016. године, као и деца која су рођена у јануару и фебруару 2017. године, а све њих пре школске клупе у септембру чека дуго и безбрижно лето.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво