Све више топличких домаћина своју шансу види у сточарству и сеоском туризму

На планини Видојевици у селу Трнов Лаз, удаљеном 40-так километара од Прокупља, све је више младих људи. Упркос проблемима, решили су да остану у родном крају и живе од сточарства и пољопривредне производње. Неки шансу виде у сеоском туризму.

Ненад Јовичић је пре 10 година у Трнов Лаз, на падинама Видојевице довео прве козе Алпине. Данас има највећу фарму коза у Топлици и са породицом живи у селу, одакле до прве продавнице и лекара има више од сат вожње, по лошем путу.

“Био сам у граду, радио сам 15 година у Београду, вратио сам се овде, надам се. Овде сам рођен, волим овде, бавим се сточарством тренутно. Имамо фарму коза, имамо нешто крава'', каже Ненад Јовичић, власник фарме коза.

“Кад хоће да се ради све може да се ради. Може да се преживи. Имамо четворо деце, ја и супруг и свекрва живимо овде у кући. Јесте далеко и све је далеко и далеко смо од града од Прокупља 37 километра имамо али све може са слогом и договором'', наводи Маја Јовићић из села Трнов Лаз.

Упорним радом и трудом Ненадов брат Предраг је подигао фарму оваца. За стотину педесет сјеничких грла сам производи храну.

“Природном храном без концентрата, кукуруз, пшеница, то што сами произведемо, тиме хранимо стоку и слободно може да се каже да је то органска производња'', наводи Предраг Јовичић, власник фарме оваца.

Природна богатства пружају могућност за развој овог краја али недостају већа улагања у инфраструктуру како би што више мештана подстакли да покрену сопствени бизнис.

“Тренутно има 4 хектара стенлејке су углавном, још 3 је у припреми на јесен садимо. Ради се доста квалитетно. Имамо и два апартмана су спремни за туризам'', наводи Радмило Видић, воћар из Трновог Лаза.

Подршку да остану на селу субвенцијама за пољопривреду помажу и држава и град Прокупље који за уређење путева годишње из буџета издвоји више од сто милиона динара.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво