Рођендан крушевачког позоришта посвећен животу и делу Властимира Ђузе Стојиљковића

Дан Крушевачког позоришта прилика је да се ансамбл одужи верној публици, награде најбољи појединци и остварења, али и повод за сећање на великане нашег глумишта потекле са крушевачке калдрме. Седамдесет седми рођендан позоришта посвећен је животу и делу Властимира Ђузе Стојиљковића.

Годину дана пошто нас је напустио, Властимир Ђуза Стојиљковић добио је "прозор сећања" на фасади Крушевачког позоришта. Три године касније и бисту на Тргу глумаца. Изложба приређена у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије, још једном нас је подсетила на јединствену каријеру дугу 69 година, али и на његово одрастање, допринос граду и матичном позоришту у којем је одиграо 12 представа.
“Ја морам да подсетим на онај период од 1956. До 1966.
године када је неким декретом Крушевчко позориште било укинуто као професионално и сврстано у аматерска. Људи попут Ђузе, Раде Савићевић, Боже Савићевића, затим Милана Пузића и других су долазили да ли викендом, да ли преко недеље да једном недељно најмање одиграју представу да би се вратио статус. И тако 10 година”, подсећа Светлана Ђурђевић, пи-ар Крушевачког позоришта.

“Био је прва генерација школованих глумаца. Цела генерација је отишла у Београдско Драмско, које је у том тренутку било авангардно позориште окренуто англосаксонским писцима јер је то у том тренутку било модерно. Да кажем он је ту одиграо најбоље улоге, оцењен феноменално од критичара. Ђуза је увео потпуну новину, нов модеран начин игре”, истиче Биљана Остојић, ауторка изложбе.

Остварио је 153 позоришне улоге у "Атељеу 212" и у најзначајнијим театрима. Играо у 17 филмова, 91. телевизијској драми и серији. Упамћен по савршеној дикцији, топлом, звонком гласу и музикалности, снимио је више хитова, преко 300 радио драма, а 12 година је водио "Забавник", једну од најслушанијих емисија Првог програма Радио Београда.

“Оно што ми чувамо у нашем музеју, богата музејска грађа мора бити виђена и управо су овакви догађаји повод и одлична прилика да прикажемо оно што ми имамо, а да буде у складу са оним што ви имате. А ви имате великане”, наводи Весна Буројевић, директорка Музеја позоришне умкетности Србије.

Овогодишње признање "Бора Михајловић" за изузетан допринос позоришном животу Крушевца и Србије припало је Марији Калабић, сценографкињи, а годишња награда за глумачко остварење Марији Марић.

“Чудо у Шаргану, улога Цмиље. И ја некако мислим да некако све долази у право време. И оно када кажу да улога нађе глумца, е тако је она мене нашла баш у овим годинама, у право време”, сматра Марија Марић, глумица Крушевачког позоришта.

Мајсторица кројачнице, Биљана Илић награђена је за изузетне радне резултате, а глумачки ансамбл поклонио је публици представу "Силе у ваздуху" која је на репертоару 4 године.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво