Који су највећи ризици по ментално здравље младих

У последње две деценије, у Војводини опада стопа суицида, али је и даље изнад европског просека, показују истраживања Републичког завода за статистику. Самоубиство је међу двадесет водећих узрока смрти у свету, са око 800.000 случајева годишње, а превенција суицида и брига о менталном здрављу, представљају први корак у решавању проблема и највећи изазов струке и друштва.

На сваких 28 сати у Војводини, једна особа одузме себи живот. Највећа стопа суицида је у Севернобачком и Јужнобачком округу, у општинама Темерин, Бечеј, Суботица и Кањижа.

Сваки живот може бити спасен, неопходно је, за почетак, обратити се изабраном лекару.

„Знамо да је депресија и анксиозност један од водећих тригера за покушај самоубиства, и да рано откривање путем скрининга, у чему читав систем у последњих десет година учествује путем упитника у домовима здравља који се зове PHQ9, представља једну од значајних системских мера у превенцији самоубиства”, каже др Снежана Укропина, из Института за јавно здравље Војводине.

Нису у ризику само особе које имају менталне потешкоће, додаје др Укропина:

„Важно је да обратимо пажњу на особе које су усамљене, које конзумирају алкохол или неке психоактивне супстанце, које су можда сазнале да су оболеле од неке тешке болести или се налазе у неком од стадијума неке тешке дуже и теже болести, затим можда да су то особе којима су се десили неки негативни ефекти и кризе практично животне.”

Психолози истичу да је неопходно развијати емоционалну писменост од најранијег детињства, како бисмо знали да се носимо са интензивним емоцијама током живота. Одговорност лежи и на окружењу, јер од наших реакција често зависи да ли ће блиске особе потражити помоћ.

„Постоје особе у кризи свакако, које живе у неким социо-економски неповољним условима, зато што се ту свакако гомилају разни проблеми, онда то јако притиска човека, ако као друштво треба да се усмеримо на неког, онда су то породице које треба што више да подржимо”, објашњава Драгица Јовишевић Поповић, психолошкиња Института за јавно здравље Војводине.

У Новом Саду, у оквиру програма „Сазвежђе подршке”, 14 организација пружа бесплатну психолошку помоћ. Претходне године, овим путем, помоћ је потражило више од 11.000 особа, највише младих, који су и најрањивија категорија.

Славица Ранисављев Ковачев, из Центра „Срце” наводи зашто: 

„Због тога што се већина проблема менталног здравља јавља у тој адолесцентној фази, односно када они прелазе у одрасло доба. Они немају довољне ресурсе подршке, и често проблеме са којима се суочавају млади, ми смо спремни да отпишемо. Зато када имају проблем, они се неће обратити професору или родитељима, већ се обратити свом вршњаку који такође нема довољно информација.”

Бесплатну психолошку помоћ, особе у кризи могу потражити позивом Националне линије за превенцију самоубистава на број телефона 0800/309309, или позивом броја 0800 300303 где ће наићи на подршку волонтера Центра за емотивну подршку особама у Кризи „Срце”.

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено