Шта значи бити награђивани карикатуриста

Карикатуриста Горан Ћеличанин из Варварина добитник је награде за животно дело Међународног фестивала хумора и сатире "Златна кацига". Тим поводом у крушевачком Културном центру отворене су две изложбе и приређено вече посвећено том светски признатом карикатуристи.

Горан већ 45 година приказује и коментарише људе и догађаје на сатиричан начин, где целина, поред сличности са реалним, изазива, само на први поглед, осећај смешног.

"За карикатуру нема школе. То је прво и основно што треба рећи о карикатури. Јесте, завршио сам Машински факултет али, сам цео живот био карикатуриста. Као такав сам се родио и то је један посебан начин живота. Бити карикатуриста значи живети карикатуру", каже Горан Ћеличанин, карикатуриста.

Добитник је 192 награде на домаћим и светским фестивалима хумора и сатире. Има статус истакнутог уметника.

"Ћеличанин је један од европских, можемо рећи светских карикатуриста који је више сатиричар него што је хумористични. Његове карикатуре су широм света репрезентовале Крушевац, његов родни Варварин и бивше Југославије", наводи Драгиша Павловић Расински, књижевник.

Горан Ћеличанин је оснивач, сада већ чувене, колоније карикатуриста "Међедов ћеиф". На бијеналу у Бугарском Пловдиву проглашен је за мајстора карикатуре.

"Када сам га упознао, прво је пленио својом људскошћу а о карикатури и цртежу, то не треба ни причати. Ја сам га у једном тексту назвао Олимпом светске карикатуре и Зевсом са шајкачом на глави", каже Ивко Михајловић, афористичар.

Горан је аутор неколико књига, међу којима је "Басна без речи" и "Мапа карикатура". Поноси се наградом Пјер а први је и добитник златног прстена за карикатуру Удружења новинара Србије.

среда, 19. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије