Како настаје црни бели лук

Мало пољопривредно газдинство Богатинчевић из Банатског Новог Села прави необичан производ црни бели лук. Ова намирница, која је обавезна у кухињи Далеког Истока, код нас се ретко користи, а изузетно је здрава. Произвођачи тек упознају тржиште са њом, углавном на сајмовима хране.

За Богатинчевиће све је почело пре две године, када су одлучили да праве црни бели лук и понуде нешто ново и интересантно купцима. Производ се добија од обичног белог лука, процесом ферментације у посебно дизајнираној машини.

“Та машина производи одређену температуру и контролише влажност ваздуха. На основу тога, после неких 20-ак дана, долази до неке Малардове реакције, која изазива да тај бели лук поцрни”, објашњава Предраг Богатинчевић из Банатског Новог Села.

Црни бели лук је пун антиоксиданаса и минерала, веома здрав и користи се у сировом облику. Не препоручује се термичка обрада, јер тада губи хранљива својства.

“Препоручујемо га у неким комбинацијама са готовим пастама, у салатама, а може као што смо и ми извели варијанту са медом и орасима, што је нека врста витамиснког бустера за добро јутро”, наводи Предраг Богатинчевић из Банатског Новог Села.

Укус је помало недефинисан, комбинација слаткастог, горког и киселог, али је лакши за желудац од обичног белог лука и након конзумирања не остаје непријатан задах.

“Ја, човек који кубури са високим притиском, сам овим црним белим луком смањио те проблеме. Зато ћу рећи и да је можда прича о црном белом луку помало лековита", каже Божидар Зејак, из Банатског Новог Села.

Богатинчевићи тек освајају тржиште, јер људи нису још ни чули за специфичан производ. Имају понуде од неких продавница здраве хране и планирају да прошире производњу, која је за сада 300 килограма на годишњем нивоу.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво