Ниш: На Клиници за кардиохирургију - трансплантација бубрега, учествовало 40 стручњака

На Клиници за кардиохирургију УКЦ Ниш прошлог четвртка урађена је трансплантација бубрега, прва у овој години. Отац Алија донирао је бубрег свом сину Миљану.

Миљан има 30 година и, захваљујући оцу који му је донирао бубрег добио је шансу за дуг и квалитетан живот после 5 година на дијализи. Његов повратак у Јелашницу, поред оца који је већ отпуштен кући, ишчекују и супруга и троје деце.

“Пре операције много је био тежак живот, нисам могао да пијем течност, да једем шта хоћу, имам друге обавезе, а сваки други дан морам на дијализу. Сад је хвала богу све супер. Супер се осећам, планови су да живим нормално, да не идем на дијализу, а за даље видећемо”, наводи Миљан Бајрамовић, из села Јелашница код Сурдулице.
Сложена оперативна процедура изведена је без компликација. Радио је мултидисциплинарни тим 40 лекара и сестара.

“Након свих испитивања урадили смо трансплантацију која је хируршки била захтевнија и што се тиче васкуларног и што се тиче уролошког дела. Сам постоператвни ток је уредан”, истиче доц.др Бранка Митић, дир. Клинике за нефрологију УКЦ Ниш.

Ово је прва трансплантација органа у нишком Клиничком центру у овој години. Углавном се раде сродничке трансплантације са живих донора, док кадаверичних трансплантација, са донора који су доживели мождану смрт, готово да нема, јер родбина и даље ретко даје пристанак.

“Сведоци смо да је све већи број оболелих од хроничне бубрежне инсуфицијенције, све већи број пацијената на хемодијализи и не постоји ниједан други начин који може да их врати квалитету живота какав су имали пре дијализе од трансплантације бубрега”, каже проф.др Зоран Перишић, дир. УКЦ Ниш.

На трансплантацију бубрега у Србији чека око 700 пацијената, а осим бубрега, чека се и на трансплантацију јетре, срца, плућа, рожњача.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено