Основана прва мрежа за подршку мајкама деце са сметњама у развoју

Мајке и неговатељице деце са сметњама у развоју и ретким болестима, у нашем друштву немају адекватан третман. Због тога је основана прва Мрежа подршке мајкама и неговатељицама, „Стамена није од камена", са циљем да се оне заштите и унапреди социјална политика у тој области.

Ваљевка Ивана Ђурић, мама је Анастасије оболеле од церебралне парализе. Бранка Милосављевић, мама је Јанка који има Вилијамсов синдром. Али циљ Мреже подршке мајкама деце са сметњама у развоју и ретким болестима је да се оне не деле према дијагнозама деце, већ заједно боре за бољи положај и нове услуге социјалне заштите.

"Највећи проблем је тај - шта после? Мислим, кад нас не буде, шта ће са том децом бити? Мислим, са њим?”, пита се Бранка Милосављевић, из Ваљева.
"Без обзира да ли је дете болесно, који синдром има, подршка мами треба, јако пуно подршке. И детету и мајци подршка у сваком смислу", истиче Јанко Милосављевић.

За Мрежу "Стамена није од камена", коју је осмислила Београђанка Ана Кнежевић, истраживање о потребама мајки и неговатељица урадило је Женско удружење Колубарског округа. Програме грађанског активизма финансира Влада Швајцарске.

„Оне у овом истраживању наводе да је њима примарно, кад би имале више времена за себе, да би се одмориле и наспавале. Затим су рекле да би радо читале, да би радо прошетале, да би се радо бавиле спортом и да би се врло радо бавиле својим здрављем”, наводи Јелена Ружић, из Женског удружења Колубарског округа.

Ивана Ђурић, из Ваљева додаје: "Ако би она прошетала негде и са другарицом, која би могла, без мене да је прошета колицима, наишле би на препреку. Ту, овде или да оду у биоскоп, до позоришта, ето то су неке ствари да се омогући приступ тим објектима."

Подршка не мора бити само системска. У ваљевској школи "Андра Савчић", коју похађа Анастасија Ђурић, томе се уче од малих ногу:

“Када улази у учионицу, ми морамо мало клупе да раширимо да би могла колица да прођу”.

“Цртамо са њом, па погађамо речи, па јој тако помажемо”.

“Делимо ужину, играмо се. У слободно време идемо код ње”, напомињу другари.

Услуге социјалне заштите намењене су, пре свега, деци са сметњама, али требало би их убудуће прилагођавати и потребама мајки - став је Мреже "Стамена није од камена".

четвртак, 01. јун 2023.
19° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено