Вршњачко насиље - најчешћа тема краљевачких тинејџера и терапеута?

После паузе због пандемије, у Краљеву поново ради Саветовалиште за младе у Дому здравља. Основци и средњошколци могу да потраже савет од психолога, педагога, гинеколога, или педијатра. Забрињава податак да су деца најчешће желе да разговарају о вршњачком насиљу.

Петнаестогодишњи Михајло ученик Гимназије, био је жртва вршњачког насиља у основној школи. Каже да је све то много утицало на његово здравље.

“Знам да ми је то био мрачан период када нисам имао са ким да причам,и сада су ми доступни сваког дана, да не морам ништа да заказујем, само дођем и увек су ту. Све што сам проживео, разноразне коментаре и ситуације, они су ме посаветовали и сада знам како и другима да помогнем”, наводи Михајло Радивојевић, ученик Гимназије.

Иако их забрињава вршњачко насиље, ученици у Саветовалишту причају о свему. Сваког петка сами могу да одаберу о чему ће разговарати са стручњацима, на тематским радионицама.

“Може доста тога да се научи новог, иако имамо отворен однос са родитељима, мислим да је јако важно да чујемо мишљење и других, не само старијих, већ и наших вршњака”, каже Лена Станковић, ученица Шумарске школе

“Овде покушавам да се ослободим тог стреса и напора када треба да презентујем нешто пред људима, просто учим како да градим своје самопоуздање”, каже Душица Станимировић, ученица Шумарске школе.

Велико је интересовање ученика основних и средњих школа, али и родитеља који желе да помогну деци да уз подршку лакше прођу кроз период одрастања.

“У овом периоду не осећам блискост са адолесцентом ,тако да све те промене које примећујем код детета, емоције, и физичке и конгитивне, доста значи подршка стручњака, и ако сам у некој недоумици дођем и посаветујем се”, каже Ана Бошковић родитељ

“Деца имају потребе да добију савете како у одређеним моментима да одреагују, коме да се обрате за помоћ, колико далеко је то отишло, да ли ми можемо да им пружимо подршку, да се обрате и другим институцијама у зависности од њихових потреба и облика вршњачког насиља”, објашњава Јелена Мрвић, координаторка Саветовалишта за младе

Саветовалиште је отворено сваког радног дана од 12-14 сати, а ученици могу да закажу долазак телефоном или мејлом. Само за недељу дана, Световалиште је посетило више од 50 основаца и средњошколаца.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво