Зашто домаће јабуке све теже налазе пут до руског купца

Деведесет одсто јабука из Србије до 2022. године завршавало је на руском тржишту. Од почетка руско-украјинског сукоба, све теже налазе пут до Русије, али то није једини разлог за гашење највећег тржишта за српско воће.

Од извоза јабука на руско тржиште, Србија је 2022. године приходовала 100 милиона евра, што је за 34.000 тона мање него годину пре. Разлога за мање количине  српске јабуке на руском тржишту има неколико - прошле године принос јабука је био слабији за 30 одсто: Русима на бербу сада стиже јабука са њихових засада, које су масовно почели да подижу после увођења санкција, али и услови руско-украјинске кризе, који су значајно поскупели транспорт.

Дакле, ми смо имали ситуацију да су шлепери са 2.300 евра отишли у једном тренутку и на 15.000 евра, што је отежало стравично и успорило додатно за извоз, онда имамо ситуацију да је било неких најава да је извоз стао, није, он континуирано тече, само што имамо ситуацију да се у последње време мало дуже чека на истовару”, каже Александар Богуновић из Привредне коморе Србије. 
За српску јабуку, Русија као тржиште функционише и  даље, али извозници указују да је решења у новим тржиштима. Велики произвођачи већ су пронашли пут до нових купаца.
“То су углавном тржишта Блиског Истока, почевши од Дубајиа, Кувајта, Омана, Саудијске Арабије, могу слободно да кажем да су се српске јабуке профилисале као тражена роба, препознали су кавлитет и укус српске јабуке и то је плус што се тиче српске производње”, објашњава Мила Живковић из ПИК-а „Јужни Банат“ из Беле Цркве.
Међутим, малим произвођачима то није лако, јер нова тржишта траже трансформацију производње, почевши од сортимента, до стандард кавлитета који они без савремене опреме не могу да произведу. То је разлог што воћари у белоцркванском крају масовно одустају од производње.
“Извоз иде све теже и теже у задњих пар година у Белој Цркви и околини. Мислим да је 70 одсто засада јабуке извадђено, раскрчено и то у приватном сектору тако да је велики проблем око пласмана воћа”, додаје професор Зоран Илић, воћар из Беле Цркве.
Осим пласмана и цена је разлог одустајања од прозводње јабука.
Откупне цене јабуке апсолутно нису добре, једва да покривају производњу, нас сад проузводња једног килограма врхунске јабуке кошта око 30 динара можда чак и преко са бербом. Нека просечна цена задњих година у самој берби, значи у септембру месецу је ту негде око 33,35 динара и то апсолутно не задовољава произвођаче“, истиче заштитар Дејан Пантелић.
Решење за опстанак и у послу и на тржишту, мали произвођачи виде у удруживању, како би били конкуренти и нашли начин да се пробију на нова тржишта.

 

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво