Да ли је потребно да се деца, која су примила повучену Торлакову бесеже вакцину ревакцинишу

Из здравствених установа у Србији повучена је серија од 834 дозе бесеже вакцине произведене у "Торлаку" јер, како је утврђено, немају потребну активност. Како је саопштило Министарство здравља, вакцине су повучене 16. марта , због минималних одступања од спецификације лека. Истиче се да нема разлога за забринутост и да безбедност деце није доведена у питање. Бебе у породилиштима примају безбедне вакцине.

Бесеже вакцина даје се деци на рођењу, односно пре отпуста из породилишта. Направљена је од живог, ослабљеног, микроба и користи се читав век у борби против туберкулозе. Не зна се, колико је деце у Србији добило "Торлакову" бесеже вакцину која је повучена из здравствених установа, али се зна да деца која су је примила неће имате нежељене последице.

"И ова вакцина, која је била мање реактивна, ипак је дата, и ту ће бити сигурно реакције. То је млад организам који реагује, имунитет ће се активирати, та деца су у међувремену примила и друге вакцине тако да су заштићена", рекла је прим. др Смиља Банковић, педијатар неонатолог.

Из националног Института за вирусе и серуме Торлак умирују родитеље и наводе, да је активност вакцина које су повучене 92 одсто, а научне студије показују да и са 50 одсто бесеже вакцина даје потребан имунолишки одговор. Уобичајена реакција је, кажу педијатри, појава ожиљка на рамену за 6 до 8 недеља.

Ефекат "спорне" вакцине, пратиће педијатри и имунолози.

"Раније се и деци која су примала вакцину па нису имала одговор на ту вакцину давала друга доза исте вакцине. Мислим да и ово дете, ако не буде имало одговор, па му ми дамо, неће се ништа десити. То је оно што ја на основу свог дугогодишњег искуства могу да кажем”, наводи др Гордана Тодоровић, педијатар Дома здравља у Крагујевцу.

Бесеже вакцина, обавезна је у Србији, а родитељи немају разлога за забринутост, уверавају из министарства здравља, јер бебе у породилиштима примају проверене, безбедне и контролисане вакцине које су прошле све неопходне провере.

Најважније је, кажу, да вакцинација није прекидана, јер тубекулоза није болест прошлости.

“Има особа које су добиле 3 до 4 пута бесеже вакцину и ништа им наравно није фалило, то је била у том тренутку таква пракса. Тако да давање више доза бесеже вакцине стварно ништа није озбиљно нити је за бригу нити се нешто може очекивати”, објашњава прим. др Смиља Банковић, педијатар неонатолог.

Спорна серија бесеже вакцина, повучена је из здравствених установа након интерне контроле Института Торлак. Будући да су веома строги критеријуми за њену производњу и употребу, у тој националној установи кажу, да су то урадили превентивно, не желећи да доводе у питање делотворност вакцинације.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво