Мештанима Поповића код Краљева комшије помажу да подигну цркву

Мештани Опланића код Краљева организовали су неколико акција и добротворних манифрестација како би прикупили новац за изградњу цркве у суседном селу. На тај начин желе да узврате за сву помоћ која им је пружена пре више од 30 година када су градили своју цркву.

 

Не тако давно, житељи Опланића и Поповића заједно су одлазили у друга села за време верских празника или сеоских слава. Најчешће у Сирчу или још даље, у Цветке. Села у долини западне Мораве су богата, али нису имала своје цркве све до почетка деведесетих година када је саграђена у Опланићима.

“1991. је завршена. Цело село је стало. Не само село, него сви грађани и комшије из Поповића, Сирче. Мислим да је ту и Грдице и Адрани. Помагали, али прво цело село је решило да направи цркву”, прича Драган Ћурчић из села Опланићи.

Црква посвећена Светом Архангелу Гаврилу брзо је постала верски, духовни и културни центар и место одржавања сеоских светковина. На мермерној плочи изнад улаза записано је да је саграђена прилозима парохијана из оба села.

Сада у Поповићима желе своју цркву. На поклоњеном плацу у засеоку Матовићи под планином Котелник, већ је дотеран материјал за поравњавање терена. Пројекат је завршен и чека на усвајање.

“Урбанистичку дозволу смо добили и добили смо благослов од цркве тако да се надамо да ћемо у наредних пар месеци почети градњу цркве”, каже Александар Милојевић, председник црквеног одбора Поповићи.

Одмах су прискочиле у помоћ комшије из Опланића. Уприличили су добротворни концерт свог КУД-а и сав приход поклонили за изградњу цркве.

“Ја мислим да је био спектакл у сат и по времена програма где је, што је мене изненадило, препуна сала била. Где смо успели да скупимо 102.200 динара”, наводи Саша Марковић, председник КУД Опланићи.

Црква ће, надају се у Поповићима, бити освештана за неколико година када ће бити одржан и велики народни сабор где ће почасни гости бити прве комшије.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво