Виртуелна шетња ужичким Старим градом

Откако је пре нешто више од годину дана отворен за посетиоце ужички Стари град посетило је око 6 хиљада људи. Да би посетиоцима, посебно млађим приближили тврђаву, на Академији струковних студија, уз подршку града и Министарства културе и информисања осмислили су мултимедијални дигитални водич.

До куле на Старом граду одакле се Ужице најбоље види стиже се сада стазама и степеницама. Када се примени мултимедијални водич и постави одговарајућа опрема на тврђави то ће изгледати потпуно другачије, као видео игрица.


“У виртуелној апликацији је направљена потпуна реконструкција тврђаве „Стари град“, значи вратили смо се у период средњег века, у доба Николе Алтомановића. Реконструисани су објекти, имамо ковачницу, Цркву Светог Ђорђа, Цитаделу. Посетилац сам бира руту виртуелно кроз тврђаву, дружи се са њим Никола Алтомановић тако што иде аудио прича, позајмљени глас Николе Алтомановића о занимљивостима и догађајима из тог периода”, каже др Мирослава Јордовић Павловић руководилац тима Академије струковних студија.

Део пројекта је и сајт на коме су и информације и 3Д обилазак. Све то је резултат заједничког рада.

“Циљ самог пројекта је била дигитализација једног културног добра, а наши студенти заједно, уз подршку професора су успели да то изнесу”, истиче др Мирослава Јордовић Павловић.

Док виртуелна шетња не заживи као део новина на Старом граду остаје она на сајту са нешто мање детаља, тек да наговести како ће то изгледати на тврђави.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.