"Дани Војвода Степе" у част Милунке Савић

Ове године се навршава - пет деценија од смрти Милунке Савић, хероине српске војске у Балканском и Првом светском рату. Милунки и другим женама, које су дале свој допринос у ослобођењу Србије у Великом рату била је посвећена овогодишња манифестација.

Правило да жене не могу бити војници, прекршила је Милунка Савић. Добровољно је ступила у српску војску и истакла се невиђеном храброшћу, за шта је и одликована између осталог Карађорђевом звездом и орденом Легије части.


"За време тог Великог рата њено име се нигде не појављује, то је 
још једна од потешкоћа. А да је била добровољац говори земља коју је она добила у Степановићеву код Новог Сада. Она је и резервни старешина, као наредник имала је право да буде члан тих удружења", наводи Видоје Голубовић, коаутор књиге о Милунки Савић.

Милунка је својe херојство доказала и у миру, на посебан начин.
Димитрије Вујадиновић, аутор изложбе о Милунки Савић истиче: "Мало се заборавља да је она преко тридесет деце одгајила и помогла им да се ишколују. Неки су завршили факултет, неки нису, али о свима њима се она бринула као мајка. Она је то своје херојство, то своје јунаштво које је у рату било са пушком заменила са добротворним радом."

Удружење ратних добровољаца 1912-1918 и њихових потомака већ 16 година посвећује манифестацију херојима који су добровољно дошли да се боре за ослобођење Србије.

"Мислим да је удружење основано да би сачувало ту историју. Да би сачувало успомену на те наше претке који су уствари направили ово село", истиче Ђорђе Еремић, из Удружења ратних добровољаца “Војвода Степа”.

Уз изложбу и књигу о Милунки Савић и хероинама Великог рата историчари су представили нова сазнања о стварању добровољачких села и добровољачком покрету у Првом светском рату.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи