Блаце: Ове године субвенције само за пољопривреднике који граде или проширују прерађивачке капацитете

Субвенције у пољопривреди, ове године, у општини Блаце добиће само они који се одлуче да граде или проширују прерађивачке капацитете. До сада је на територији ове општине изграђено 70 сушара, што је недовољно за крај, који пропорционално површини, има највећи број стабала шљиве у Србији.

Срећко Јовановић из села Барбатовца рачуницу у пољопривреди видео је у финализацији производа. Међу првим је пољопривредницима у Блачкој општини који је пре 20 година изградио сушару за шљиве, а данас је и власник хладњаче са којим саруђује 40-так коопераната из околних села.

“Заокружити производњу је по мени најважније, с тим што ми што осушимо или продамо то још није заокружена производња. Требало би да радимо искоштичавање, онда чоколадирање, итд, мала паковања за маркете по западу и свашта, али то у некој догледној будућности", каже Срећко Јовановић.

Блачки пољопривредници су се окренули искључиво органској производњи која је веома цењена на домаћем и иностраном тржишту. Све што се откупи и произведе то се и прода. Све више је оних који инвестирају у прерађивачке капацитете, јер је откупна цена шљиве последњих година била мала.

"Није баш добра зарада, зато смо се одлучили нешто мало да проширимо. Ако можемо сами, производе боље да пласирамо, да прерадимо", наводи Миша Брадић, из Горњег Гргура.

За разлику од других делова Топлице, у Блачком крају доста је младих који своју будућност везују за бављење пољопривредом.

“Ја желим да останем на селу да се бавим производњом шљиве, да је прерадим. За сад је сушим. Планирамо да избијамо коштице. И неку производњу. Може сокови да се праве, џемови, али нам требају субвенције", каже Небојша Виријевић, из Горњег Гргура.

Општина Блаце подстицаје у пољопривреди усмерила је последњих година на оне који улажу у прерађивачке капацитете.

“Наш је циљ да се што више тог воћа преради у општини Блаце, а не да се одвози на страну. На тај начин биће много више људи упошљено, имаће и већезараде и већа примања. И наши пољопривредници биће на тај начин много задовољнији,” каже Иван Бургић, председник Општине Блаце.

Са 2 милиона стабала на пет хиљада хектара где просечно роди око тридест хиљада тона шљиве, општина Блаце спада у највеће произвођаче овог воћа у Србији.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво