Прва школа за ди-џејеве у Новом Саду већ изродила врсне извођаче

Школа за ди-џејеве, основана је у Новом Саду пре 15 година. Кренуло је од жеље Петра Дрезгића и Аднана Булића, мајстора електронског звука, да помогну будућим генерацијама, које желе да изаберу ову професију и окушају се на великој сцени.

Од 2000. године, своје млађе колеге, обучавали су још увек неформално по принципу Мастор-шегрт. Осам година касније, одлучили су да оснују школу, коју је до данас прошло око 150 ученика.


„Основни окидач је био Петар Јелић, гитариста ЈУ- групе, он је наш зет Новосадски, он је основао Културно склониште - центар за музичку обуку младих, и ми смо под њим кренули 2008. године у ди-џеј школу и после се осамосталили", наводи Аднан Булић, ди-џеј Биллy 9.

У време када су они почињали, до музике се морало тежим путем.

Морали смо да радимо са грамофоном, морали смо да купујемо плоче, у данашње време, ови клинци који иду код нас су сасвим у другом свету, овом дигиталном, код њих је све на усб стику, и они буквално дођу - боц, слушалице и раде. Док смо ми морали да путујемо чак у Будимпешту да бисмо могли да набавимо плоче, јер је то био једини извор звука", истиче Петар Дрезгић, ди-џеј Пеле Дрезгић.

Обука се не своди на пуко притискање дугмића, што су честе предрасуде са којима се сусрећу. Програм је јасно дефинисан, а до велике бине и наступа пред публиком, мора се научити много тога.

"Од физике звука, од неких основних појмова да знају, јер они оперишу звуком, производе звук, и како функционишу, морају да знају и основе и децибеле звучног притиска и тако даље. Указујемо на неке наше грешке, а музичку теорију исто онолико колико морамо, јер музику коју ми пуштамо која је једноставна у неким теоретским овкирима, тако да, много их не давимо, трудимо се да будемо што мање теоретичари, а више практичари", објашњава Аднан Булић, ди-џеј Биллy 9.

Игор Мојзер, један од ученика, каже да музику данас другачије доживљава захваљујући њима.

"Прво, научили су ме да другачије слушам музику, да имам другачији приступ, да чујем музику, и то ми је помогло доста у томе пошто су кренули већ и клубови, кренуо је и инвиктус челенџ који нас је извукао да гостујемо пред више од хиљаду људи", каже Игор.
О успесима полазника, данас говоре и бројне награде на државним ди-џејинг такмичењима, као и редовни наступи на Егзиту, и другим музичким фестивалима, што за све њих представља и највећи испит.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару