Златиборски округ: Како у "Јефимији" обележавају дан борбе против рака дојке

Данас се обележава Национални дан за борбу против рака дојке, установљен пре деценију, како би указали на важност превентивних прегледа у циљу раног откривања рака дојке. Међу иницијаторима, било је и ужичко Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“, чија активност на превенцији, у сарадњи са Здравственим центром, је утицала да је стопа смртности у Златиборском округу нижа у односу на централну Србију.

Када јој је успостављена дијагноза пре 11 година Биљана Терзић је мислила да јој се свет срушио, данас је у тиму Јефимије који даје искуствену подршку новооболелим, присећајући се колико је то њој значило.

“Другачије је када ви видите живу, здраву, насмејану жену, онда помислите - Боже, кад може она зашто не бих могла и ја. И онда креће неки други живот, отварају се нови видици, јер ви сте упали у бунар и мислили сте да нема излаза, међутим, онда сваки дан видите да ви имате другу шансу за живот”, истиче Биљана Терзић, из Саветовалишта „Јефимија“.

Шансе за излечење су веће са ранијим откривањем рака дојке, који представља четвртину свих малигних обољења и водећи узрок смртности код жена. И у свету и код нас, у годинама ковида, је у порасту.

Све чешћи је и код млађих жена и све више је пацијенткиња које се јављају у каснијим фазама болести, кажу лекари.

“Иновативним терапијама које су уведене у савремено лечење рака дојке, ми постижемо и да метастатски рак дојке буде хронична болест што је исто важно да жене знају, зато што код две трећине жена, наших, на жалост, буде откривено у другом и трећем стадијуму болести.

Бројним акцијама чланице Јефимије мотивишу суграђанке да се одазову позиву на мамографски преглед, али и да се јаве лекару са првим проблемима које осете, а које могу поделити и са њима”, наводи др Маја Гулан, хирург онколог из Опште болнице Ужице и потпредседница „Јефимије“.

“Кад се жена оперише она не зна шта даље. Ту је доктор одрадио свој део посла, али она сад не зна шта ће кад дође кући, значи, ми смо ту да јој пружимо подршку, да јој кажемо да има нас, овде је међу истима, разумете… туга је мања кад се подели, а срећа је већа кад се подели”, каже Биљана Терзић, из Саветовалишта Јефимија.

И без сумње, додаје Биљана, и после лечења рака дојке, може се живети дуго и квалитетно.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи