Стајићево: Након што је произвођач просуо две и по хиљаде литара млека, шта је решење?

Произвођач млека Југослав Томић из села Стајићево код Зрењанина, ових дана просипа дневне количине млека јер, како каже нема коме да прода. Не може ни да га поклони јер по прописима за тако нешто млеко мора бити пастеризовано. Сваког дана од 180 крава које су тренутно у мужи добије две и по хиљаде литара млека.

Сирово млеко може да стоји у лактофризу на фарми најдуже два дана. Пошто нема где да смести новопомужено млеко Југослав Томић фармер из Стајићева га је просипао.

"Када је отказала млекара, када је рекла да јој више није потребно моје млеко, обратио сам се другим млекарама, где нисмо уопште ни дискутовали о цени, него смо дискутовали да се прими то млеко. Биле су незаинтересоване, да имају огромне количине које су вишак и да им ово млеко не одговара никако”, наводи Југослав Томић, произвођач млека. Додаје: “Ја сам био искрен према њима и рекао да га неће нико и оне су схватиле да сам ја у проблему, да немам куд и то су хтеле да искористе поједине млекаре. Нећу да кажем да су све млекаре такве биле. Неке су рекле једноставно - није нам потребно, али неке су хтеле да ме уцене”.

Томић је сарађивао са млекаром Белкино у којој наводе да су 6. марта најавили снижење откупне цене, које је ступило на снагу 15. марта.
"Када сам њему понудио цену од 70 динара, другим кооперантима, што могу да документујем, плаћамо нижу цену млека. Сви су то прихватили, једино он није. И напомињем, није морао да баца млеко. Познавајући нашег директора компаније и наредних два, пет, десет дана он би му то млеко узимао", истиче Зоран Јелић, управник млекаре Белкино.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић наводи да просипање млека није начин да се реши проблем:

"Ја сам се за викенд лично бавила тим случајем, тражила сам папире, звала сам и млекару. Зашто неће млеко да прода по 70 динара, плус 15 динара субвенције, то је 85 динара. Мени нико не може да објасни да за 85 динара нема економски интерес да се бави тиме, а знамо да је колико прошле године у ово време литар млека откупног био 35 до 40 динара."

Због веће понуде млекаре коригују откупне цене и два пута месечно. Произвођачи екстракласе могу да добију око 70 динара са ПДВ-ом, остали од 55 до 60 динара за литар.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво