У сусрет Ускрсу: Зашто су јаја тако скупа

Како се ближе ускршњи празници, расте и цена јаја – тренутно су од 18 до 40 динара. Произвођачи тврде да на поскупљење утичу трошкови производње, а цене варирају у зависности и од тога да ли су јаја индустријска или она која се код нас популарно називају "домаћим".

На чачанској пијаци на тезгама поједини продавци нагласили су натписом да продају домаћа јаја. 

“Ево, ово је што шета кока. Она су тридесет. А они су из кавеза 20”, чују се пијачни продавци.

“То су оне што су пуштене, оне су тридесет. И заслужује толико. А право да ти кажем и ја једем она из кавеза, буду ми јефтинија”, објашњава Загорка Ђуровић, пијачна продавачица.

Скок цене лука ублажио је шок од поскупљења јаја, за која поједини купци сматрају да постају луксуз.

“Кад је таква цена сто посто да јесу домаћа”, каже један купац. Други каже: “Ја их купујем овде по 19 сад. А тридесет бога ми подоста је, али…”

Има и оних који сматрају да су јаја основна потреба и да се цена мора прихватити: "Шта да радимо?"

На ужичкој пијаци, упркос скоку цена, поједини купци годинама имају више поверења у продавце на тезгама, а избегавају продавнице.

Каква је то луксузна намирница кад треба да се користи што чешће, питају неки. Други кажу:

“Сва су јаја домаћа, не постоје дивља јаја. Мислим да то нико више не шета кокош, само причају.”

“С обзиром да је још увек хладно, да је још снег, кокошка нема где ни да шета, ни да кљуца, према томе деведесет посто је то превара за грађане. У зимском периоду, што називају домаћу кокошку, ако јој не дају концентрата неће имати ниједно јаје”, каже Милена Суботић, власница фарме кока носиља из Крваваца.

Код Максимовића у Ражани живина спава на гранама, а не хране је концентратом, већ житарицама. Они не форсирају коке да носе јаја у зимском периоду.

“Ми њу не форсирамо. Постоји један период када коке не носе јаја. И оне се у том периоду и одморе. Кад крене топлота у природи онда почну носити јаја”, истиче Славиша Максимовић, из Ражане.

Цена таквих јаја је четрдесет динара, али Славиша каже могу се пазарити на кантар, како се некада досетио један мудри Ера. Захваљујући тим домаћим јајима, десетогодишњи Андрија каже да добије снагу као Попај, каква ће добро доћи одраслима да савладају или пак некако обуздају учесталост раста цена животних намирница.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво