Крушевац: У Кући Симића, изложба ципела насталих у распону од једног века

Са циљем да се направи интеракција између Народног музеја и грађана у Кући Симића се пуних 10 година организују изложбе где су крушевљани коорганизатори. Овај јубилеј прослављен је 15. изложбом "Од Пепељуге до принцезе - бајка о ципелама". Изложено је 60 пари обуће.То је заправо осврт на једно време кроз које су власници ципела прошли или још увек пролазе, период од скоро једног века.

Балетске патике, екслузивне салонке, дечије ципеле за прве кораке, чизме за хладне зимске дане, елегантне и удобне плесне ципеле, свечане стилето сандале за венчања...Сваку изложену ципелу илустрија кратка прича власника о историјату тог примерка.

"Оне су врло важне у животу сваке жене. Моје црвене ципеле прошетале су до Куће Симића, до Народног музеја и решиле да буду свечане и решиле су да се покажу и испричају своју причу", каже Ивана Нецков Грубишић, а

Весна Богдановић додаје "Ја сам донела своје јубиларне сандале у којима сам прославила педесети рођендан и оне су ми веома значајне, тако да ћу у њима имати још пуно успомена и ходати у њима."

Многима од нас је тај посебан пар ципела омогућио сигуран корак у животу. Можда нисмо доживели преображај попут Пепељуге из наслова, али смо многе животне раскрснице и припадајуће одлуке прошли у тим срећним или баксузним ципелама. Ову изложбу прате и додатни садржаји.

"Један од тих додатних садржаја је и ова ципела. Ми смо набавили неколико принцезиних ципела и оне ће, наше посетитељке, не морају да буду крушевљанке, дакле туристи, бити у прилици да пробају по једну ципелу. Ми ћемо то фотографисати, стављати на друштвену мрежу и у зависности од лајкова, на крају изложбе, они који имају највише лајкова, добиће тај пар ципела", каже Зорана Драшковић Ковачевић, аутор изложбе.

Изложене ципеле у Кући Симића нису само неопходни део опреме да би се кроз живот лакше корачало. Оне су и лични став према окружењу, илуструју животно опредељење, модни детаљ али су и сведоци једног времена.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво