Све више жена у Пироту на јавним функцијама

Пирот је један од ретких градова у Србији у коме су на високим градским функцијама жене. Међу директорима јавних предузећа их нема, али је пет директорки јавних установа у граду. Да би поправиле положај жена, све пиротске одборнице ујединиле су се у Женску мрежу. Један од циљева за који се залажу је смањење родног јаза приликом запошљавања.

Скупштини града Пирота председавају две докторке, педијатар и музиколог. Помажу им две правнице. Четири даме кажу да их колеге у Скупштини који чине већину, без обзира на политичку припадност, уважавају.

“Мислим да негде имају респекта и од како ја председавам скупштином, а то је већ више од две и по године у Пироту, стварно су нам седнице у врло демократској атмосфери. Дешавало се да ми се замери нешто, јер опозиција је ту да критикује. По питању пола и рода нисам имала никаквих проблема”, каже Др Милена Димитријевић, председница Скупштине града.

“Половина начелница у локалној самоуправи су жене и сигуран сам да оне повећавају квалитет одлучивања и утичу на мирнију атмосферу у Скупштини, да сагледавамо неке проблеме из тог њиховог угла”, каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

 Да би поправиле положај жена, све пиротске одборнице у Скупштини града, ујединиле су се у Женску мрежу.

“То је слика која мора да оде у свет, јер смо као локална самоуправа успели да људима ставидо до знања да се и глас жене чује, без обзира да ли су власт или опозиција, да могу да искажу своје мишљење, да могу да се обрате, јер толико проблема има”, каже Милинка Николић, самостална одборница.

 Новинарка Гордана Симоновић Вељковић сматра да ће још много воде протећи Нишавом док жене у Пироту и Србији не добију потпуно равноправну улогу у доношењу одлука: “Да ли заиста мислите да једна странка хоће да свој програм промени зато што су ту жене. Мора још много да се ради на томе. Када видимо да различите политичке опције сарађују по женској линији, онда ћемо знати да је ту заиста моћ у рукама жена.”

На иницијативу удружења грађана, Скупштина града Пирота, прошле године, изменила је одлуку и повећала учешће жена и у саветима месних заједница.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи