Лозница: Шта када је понашање ученика четвртог разреда нерешив проблем

Већ четири месеца у Основној школи „Вук Караџић" у Лозници, малолетни ученик врши насиље над другом децом, а у решење тог проблема укључене су све надлежне институције - школа, полиција, Центар за социјални рад. И упркос томе, последњи инцидент догодио се пре неколико дана на часу, након чега су забринути родитељи алармирали јавност.

Након више инцидената у којима је ученик четвртог разреда вршио физичко насиље над другим ђацима, доносио хладно оружје у школу, али и упућивао претње путем друштвених мрежа, родитељи деце која похађајују ту школу траже од надлежних да случај што пре реше, јер су незадовољни резултатима предузетих мера.

"Ми као родитељи захтевамо да се са тим дететом ради, значи потребна је институција одређене врсте која би том детету могла да пружи подршку, која би могла да се посвети јер нам је најлакше да децу испишемо из школе, али проблем ће остати и даље", каже један од родитеља

Директор школе, истиче, да су у поменутом случају поступали по Правилнику о спречавању насиља и искористили све мере предвиђене законом. Ситуацију додатно чини осетљивом, додаје, што је реч о малолетном ученику, којем је та школа шеста по реду, јер је из претходних искључиван због недоличног понашања и честе селидбе породице.

“У овој конкретној ситуацији заказала је сарадња са мајком ученика који је испољио агресивно понашање - једноставно не сарађује, не поштује договорени план у оквиру појачаног васпитног рада који школа спроводи", каже Владимир Андрић, директор ОШ "Вук Караџић".

Мајка дечака до овог тренутка није одговорила ни на наше позиве. Због озбиљности случаја, у решавање проблема укључени су и полиција и Центар за социјални рад, у чијем се саопштењу, између осталог наводи да је та институција са породицом дечака рад отпочела знатно раније због неприлагођеног понашања и да стручни радници већ дужи временски период раде са њим и његовом мајком на превазилажењу проблема.

"На основу досадашњег вишемесечног рада током којег су исцрпељни сви облици саветодавног рада можемо да закључимо да се жељени исходи нису остварили те ће орган старатељства предузети одређене строжије мере из облати породично - правне заштите малолетног детета", наводи се у Саопштењу Центра за социјални рад у Лозници.

На питање какве су процедуре уколико малолетни ученик и поред свих спроведених мера настави са оваквим понашањем, одговор нисмо добили ни од Министарства просвете. Незванично, у плану је да се дечаку додели лични пратилац током наставе уз појачани рад са психологом и педагогом.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво