Студенти ђацима откривају тајне науке

Педагошки факултет у Врању организује радионице, Школу за младе истраживаче од почетка ове академске године. Кроз практичне екперименте деца од 7 до 11 година могу да упознају основе науке. Предавачи су студенти завршних година, тако да им је то и добра пракса.

Појмови и појаве које нас окружују, а спадају у домен природе и друштва. Ако су деци непознаница настанак света, појава кише или боје дуге, професори и студенти им то показују кроз огледе.

"На мене највише оставило утисак када је био Велики прасак, како су настале планете, звезде, и тако даље", каже једанаестогодишњи Дарко Љубић, а деветогодишња 11 Неда Павловић каже:"Облак настаје када се велика количина капљица сакупи и облак се створи некако."

"Учили смо о води, о дуги, колико дуга има боја", сећа се Вукан Станковић који има 8 година.

"Мени је најзанимљивије било да правимо вулкан. -Како сте то радили? - Помешамо соду бикарбону, воду, боју и разне ствари још", каже десетогодишњи Ђорђе Јовановић.

Овонедељна активност је упознавање са нашим грбом и орлом крсташем. Из тога произилази прављење гнезда и хранилице за птице.

"Препоручили су ми другари, причали су ми како је овде лепо, и учитељица ми је рекла, па сам хтела да дођем. Мислим да ће бити предивно", каже Сара Алексић која има 9 година.

"Никад није онако како ми осмислимо јер увек нас деца поведу јер они увек имају нешто додатно да кажу или нешто ново да истраже, да нас питају, што нама исто омогућава да више истражујемо и да се усавршавамо", наводе студенткиња Емилија Ђокић.

"Мени је можда чак и лепше него деци. Зато што ово није нешто што је заступљено у школама, да деца имају толико додира са материјалима и са огледима, у овом смислу", каже Жаклина Петровић, студенткиња.

Ваннаставна, али важна активност за студенте завршних година Педагошког факултета у Врању, који осмишљавају сваки час.

"Овај начин рада, не само када је у питању Природа и друштво, него генерално, сва знања до којих деца дођу тако самостално, посматрајући, опажајући, закључујући, да ће таква знања бити и квалитетнија и трајнија, и да ће трансфер тих знања бити бољи", сматра Марија Дејковић са Педагошког факултет у Врању.

У Монтесори кабинету који садржи дидактичке предмете једном недељно састаје се група од 30-ак деце са професорима и студентима, и сви једва чекају следећи час.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво