Подршка особама са инвалидитетом да нађу одговарајући посао

Пројекат УСАИД-а и Форума младих са инвалидитетом "Посао по мери" за запошљавање особа са инвалидитетом - реализоваће се у шест градова у Србији. Ваљево, је један од њих. У том граду оболели од мултипле скелерозе тешко добијају посао, па неретко прикривају здравствене проблеме.

Александар Урошевић је дипломирани инжењер рударства. Оболео је од мултипле склерозе и тражећи посао у струци имао је и добра и лоша искуства са послодавцима. Сада је запослен у домаћој фирми која експолоатише дијабаз у околини Ваљева.

“За ове две године коико радим нисам имао ниједан релапс, нисам имао ниједно погоршање. Тако да то што сам болестан није утицало на моју радну способност, али, морам напоменути, и ја и други оболиели од мултипле скелерозе се увек плашимо за своја радена места да ли ћемо из задржати и да ли ћемо и даље остати на послу", каже Александар Урошевић, дипломирани инжењер рударства.

Особе са инвалидитетом не проналазе лако посао у Ваљеву, нарочито особе са МС-ом. Њихов инвалидитет, најчешће, није очигледан.

“Имамо случајева, где особе оболеле од мултипле склерозе, које немају, да кажем, видљиву инвалидност, значи, једноставно се пријављују и воде се као здраве особе на Заводу за пошљавање. И баш из тог разлога, из страха да их сутра неће послодавац примити", наводи Дејан Драјић, председник Удружења оболелих од МС-а Колубарског округа.


На евиденцији ваљевске Филијале НСЗ-а је 194 особе са инвалидитетом, али то није реална бројка. Већина је старија од 50 година, неквалификовани су или имају трећи или четврти стручне спреме. Неки од њих су повремено ангажовани на јавним радовима.

"Ми ту правимо предлог послова које особе са инвалидитетом могу да раде и њихово ангажовање је од мануелних послова, да кажем, пакера, послова на пољу одржавања зелених површина, цваћара и тако даље, књиговођа", наводи Милан Ђенадић, директор Филијале НСЗ у Ваљеву.

Ове године у Ваљеву и још пет градова почеће реализација пројекта „Посао по мери". Циљ је да се олакша запошљавање, али и подстакне предузетнишво међу особама са инвалидитетом.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи