Са раним пролећем, пораниле и алергијске реакције

Током целе године лекарима се јављају пацијенти са алергијским симптомима. Од марта до октобра када крене цветање дрвећа, траве па корова тај број се повећава. Ове године сезонске алергије стигле су нешто раније.

Са буђењем природе кренуле су и алергијске реакције. Лесковчанка Снежана Јовић проблеме има од малих ногу.

 

“Или у пролеће или у лето, мени су се дешавали, дешавају се алергије. Нисам то испитивала, попијем неки лек против алергије и на томе се заврши", каже Снежана Јовић из Лесковца.

Због топле зиме пролеће је поранило. Кад се полен појави брже се пуне и ординације. Гребање грла, цурење и носа, свраб очију и ушију знају да уплаше пацијенте.

„Алергија која крене са тим гребањем у грлу и назеб који иде са промуклошћу и гребањем у грлу тешко је разликовати. Али се разликују по томе што ће брзо престати ако је од назеба. Треба сачекати, ако се не повуче за прва три дана наравно онда се упућују и долази код лекара", каже др Сузана Митић, начелник Службе за здравствену заштиту одраслих ДЗ Лесковац.

Врата изабраног лекара прва су на која се мора покуцати. Преглед код алерголога се заказује еленсконски. Само он може да одреди право стање и да адекватну терапију.

“Људи који имају хроничне алергије сезонског карактера знају период кад имају најинтензивније тегобе и они обично или дођу код лекара или самостално почну да узимају неку терапију. Мој савет је да се у овом периоду када могу да буду те појаве условљене неком вирусном инфекцијом најбоље да се јаве лекару", препоручује др Војислав Митровић, алерголог.

Они који имају ове проблеме знају колико непријатности доносе алергијске реакције и отежавају свакодневни живот. Лекари немају јединствен став о коришћењу лекова пре почетка цветања нити посебне савете за спречавање и ублажавање тегоба.

“Ту је врло тешко да човек утиче на то јер мора да функционише у окружењу, мора да изађе напоље. Постоје и ту неке препоруке на пример држати затворене прозоре, не излазити кад дува ветар, избегавати пределе где има повећан број биљака на које сте алергични", наводи др Војислав Митровић, алерголог.

Полен, храна, прашина, длака кућних љубимаца. Алергени су различити као и симптоми. Манифестују се на горњим респираторним путевима или кожи. ажно је да се лече, јер 70 одсто алергија могу да доведу до астме.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво