После паузе због ковида, ђаци у Ћуприји поново на пракси у болници

После периода короне када је била онемогућена практична настава за ученике медицинских школа по болницама ђаци се опет враћају у своје наставне базе. Иако се због спорадичних случајева ковида у ћупријској болници свакодневно мењају планови практичне наставе, ђаци средње медицинске школе сада научене процедуре могу да примене и у непосредном контакту са правим пацијентима.

Од неге болесника, храњења, давања терапије до провере крвног притиска и укључивања инфузије. Добро познате све процедуре научене у школи, сада ђаци средње медицинске из Ћуприје и практично примењују на одељењима болнице уз свестрану помоћ запослених сестара.

 

“Оне су искусније много, ми смо нове у свему овоме и увек изађу у сусрет, помогну, кажу нам нека ранија искуства, различите су ситуације са којим су се сусреле и наравно нама то значи", каже ученица Кристина Радисављевић.

У кабинетима школе ђаци трећег и четвртог разреда припремају се за републичко такмичење у Зрењенину. Кабинети су добро опремљени, али будући медицински радници, лаборанти и физиотерапеути сложни су у оцени да је рад са стварним пацијентима посебан изазов.

“Највише одговара рад у болници зато што ту имамо рад са правим пацијентима где можемо да осетимо просто живе људе док овде углавном радимо на луткама", каже Филип Пантић, смер за медицинску сестру техничара.

“Разликује се из разлога што смо у школи спречени за контакт са савременим апаратима, такође са контактом са пацијентима и онда смо лишени тог знања", наводи Исидора Петровић, смер за лабораторијског техничара.

У периоду корона вируса целокупна практична настава одвијала се у школи, па је једна генерација ђака била ускраћена за контакт са пацијентима. Радили су, тада, ђаци волонтерски на пунктовима за вакцинацију и на посебан начин се припремали за будући позив.

“У самом волонтеризму у граду да бисмо повећали ниво здравствене културе наших суграђана, а исто тако и у првој помоћи да омасовимо што више људи да знају да пруже прву помоћ", каже Марија Петровић, организатор практичне наставе.

Више од половине ђака наставља даље школовање на високим школама и факултетима, а после пандемије посао лако проналазе и са средњом школом.

“Вероватно ћу да наставим на вишој школи или овде или у Београду, видећемо", каже Димитрије Ђурђевић, смер за физиотерапеута.

“Посла за лабораторијске техничаре има, значи мимо државне установе имате мноштво лабораторија приватних где они могу да раде и наши ученици се запошљавају", наводи Марија Пантић, организатор практичне наставе.

У средњој медицинској школи у Ћуприји ужурбано се припремају за дан отворених врата где ће суграђанима и будућим ђацима представити знања и вештине стечене током школовања.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије