Како до жељених занимања: субвенције за самозапошљавање

У Крагујевцу је тренутно, без запослења око 14.000 грађана. За активне мере запошљавања, током ове године, биће издвојено 20 милиона динара. Највеће интересовање незапослених је за програме самозапошљавања.

Када је после десет година рада код приватника, остала без посла, Крагујевчанка Јелица Ђаловић, одлучила је да постане "свој газда". Дипломирана економисткиња, латила се мушког посла и основала фирму за водоинсталатерске услуге, сређивање станова и селидбе. Поред себе, обезбедила је зараду и за десетак мајстора. Субвенције од 300.000 динара, помогле су јој при покретању посла.

“Док се фирма не постави на свиоје ноге, док се уведе фискална каса, набави осбновни материјал и алат за обављање делатности ,док се не стекне континуитет у пословању да можете да измирујете обавезе које имате према држави” каже Јелица Ђаловић, приватна предузетница из Крагујевца.
Држава преко Националне службе за запошљавање и Град Крагујевац, у прошлој години, кроз мере активне политике запошљавања, одобрили су субвенције за самозапошљавање 45 особа, 21 је прошла програм јавних радова и седморо из категорије теже запошљивих - добило је посао. И у овој, највећа средства, 13,5 милиона динара, за самозапошљавање.

“На тај начин ћемо моћи да субвенционишемо са по 300.000 динара 45 предузетника и неке статистике показују да чак 68 одсто тако основаних предузетничких радњи опстане након годину дана” истиче Дејан Ружић, начелник Управе за развој и инвестиције Крагујевца.

Да би остали у тржишној утакмици, незапослени са високом стручном спремом, узимају субвенције за отварање адвокатских канцеларија, консалтинг кућа и услуга у ИТ сектору. Средњошколци играју на сигурно, бар што се тиче тражених занатских занимања.

“Значи, аутомеханичарске радње, ту се отварају неке металске струке,затим шивачи,козметички салони, фризерски салони. Углавном то су неке услужне делатности” наглашава Горица Бачанин, директорка филијале НСЗ у Крагујевцу.

Поред заједничких програма са локалним самоуправама, Национална служба за запошљавање додељује субвенција за самозапошљавање у износу од 300.000 динара. Планирано је да ту врсту помоћи у овој години добије око 3.700 незапослених у целој земљи.

 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво