Покрајинска омбудсманка формира Дечји савет у коме су чланови од 13 до 18 година

Покрајинска Омбудсманка донела је одлуку о формирању Дечјег савета, ради директинијег укључивања основаца и средњошколаца у стални рад ове институције, а у циљу остваривања, заштите и унапређења права детета. Чланови савета биће представници школа из целе Војводине.

На идеју је дошла пратећи рад Панела младих саветника, који окупља младе до 18 година старости, који помажу рад Републичког омбудсмана и Републичке поверенице за заштиту равноправности. По сличном моделу, биће организова и рад Дечјег савет.

 

"Тим поводом смо расписали и конкурс које смо упутили на адресе више од пет стотина основних и срдњих школа на територији АП Војводине, са жељом да тај Дечји савет постане слично томе, консултативно тело деце нашој институцији и мени као Покрајинској омбудсманки", каже Драгана Ћорић, Покрајинска заштитница грађана.

Новоформирано радно тело ове институције, имаће задатак да испоштује мултиконцепт АП Војводине.

"Који се односе на присуство пола, националне припадности, верске припадности, регионалне заступљености … да бисмо имали што шареноликији, што разноликији, што мултисастав једног таквог тела", наводи Драгана Ћорић, Покрајинска заштитница грађана.

Одлуку омбудсманке међу првима је подржао Градски ученички парламент, уједно и једнини у Србији, зато што је одраслима у институцијама неопходна помоћ деце, како би разумели суштинске проблеме са којима се данас суочавају.

"Укупно ће бити неких 15 чланова Дечјег савета, где ће заправо, као што смо рекли, са територије целе Војводине могу да се укључе, и управо предлагати оно где долази до кршења дечјих права, а где би овај закон могао да функционише. Негде вршњачко насиље јесте један од проблема, а поред тога имамо и онлајн насиље које је свеприсутније од када смо имали пандемију корона вируса", наводи Никола Веселиновић, заменик координаторке Градског ученичког парламента

Ученици већ са13 година могу се пријавити и укључити у рад овог консулатативног органа. Савет ће заседати најмање једном годишње, у општинама из којег долазе представници, који ће говорити о проблемима са којима се суочавају њихови вршњаци.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво