Нема више формалних препрека за почетак пробијања тунела на Кадињачи

Министарство заштите животне средине недавно је дало сагласност на студију о утицају на животну средину пројекта изградње тунела испод превоја Кадињача. На „зелено светло“ министарства чека се од августа прошле године док су локацијски услови из 2019. а Влада Србије му је 2021. дала статус пројекта од посебног значаја.Да ли је тиме ближи рок за изградњу тунела који ће скратитипутовање змедју Бајине Баште и Ужица.

У Заглавку под Кадињачом, где би требало да буде приступни пут са мостовима и почетак тунела, о градњи слушају деценијама.

 

“Увек се причало о том тунелу, а никако да се крене. Сваки избори, све је помињано тунел кроз Кадињачу до неких 90 и неке. Онда се ућутало и сад видим да је срећом кренуло и активирало се добро да се надамо да ће наставити да се уради”, наводи Видан Радовановић из Заглавка.

Прича о тунелу почела је крајем 70-их у време изградње реверзибилне хидроелектране, али није било политичке воље. Сада, четири и по деценије касније у општини кажу да су све своје обавезе око документације завршили.

“Идејни пројекат је потврђен од стране ревизионе комисије министарства, даље око пројектовања не постоји никаква обавеза локалне самоуправе ни државе. Оно што је сада актуелно је излазак екипа на терен које процењују грађевинско, пољопривредно и шумско земљиште након чега ће кренути поступак експропријације”, каже Милош Јелисавчић главни урбаниста Бајине Баште.

Са ужичке стране спремни су на експропријацију 9 хектара земљишта. Изградњу тунела виде као наставак обилазнице започете пре три деценије.

“Та два пројекта, један са другим не би требало одвајати. Мислим да је сада приоритет да обилазница око Ужица крене што пре и да будемо спремни,чим завршимо обилазницу да се настави са реализацијом пројекта тог тунела”, каже Предраг Гавовић, помоћник градоначелника за имовинско правне послове.

Колико је тунел потребан нема дилеме.

“Изградња тог тунела није само за Бајину Башту која сада броји око 24 хиљаде становника него за цео потез овог дела западне Србије и Подриња и дела Републике Српске - значи имао би огроман стратешки и привредни и инвестициони значај”, каже Весна Ђурић председница општине Бајина Башта.

А док тунел не стигне, преко Кадињаче, кривинама, по сужењима, закрпама, рупама тутње камиони, пролазе санитети, аутобуси, људи на посао. Да се нешто ипак помера говори и слика будућег кампа кинеских градитеља близу и обилазнице и тунела где је простор закупљен на пет година.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво