Нови живот канала у Мокрину после чишћења

Завршени су радови на чишћењу канала за одводњавање у селу Мокрин код Кикинде. Овај канал је годинама био еколошка црна тачка у селу и место за стварање дивљих депонија. Након радова повећана је проточност канала, што је за грађане веома важно јер пролази кроз село.

Карољ Немеш из Мокрина живи уз канал који је кључни за одвођење вишка воде из села. Један је од мештана који је иницирао код локалне самоуправе да се уреди канал, јер се претворио у бару. Након чишћења вратиће му се живот.

 

"Сад ће бити боље, лепше, очишћено и сад ће ту мало рибари бацити рибе. Биће другачије. Само да се мало чува више, да се не баца кртога и тако те флаше", каже Карољ Немеш, из Мокрина.

Очишћена је деоница у дужини од четири километра, на тој траси извађено је 70 000 кубних метара муља и 13 000 кубних метара растиња. Профил канала је проширен, а тиме и проточност.

"Овај канал поново добија своју сврху. Враћамо га буквално у пројектовано стање и свих 300 хектара земље које се налазе од државне границе са Румунијом па доле до улива у Златицу ће опет моћи квалитетно да буду одводњавани. Могу вам рећи слободно да је ово најзахтевнији посао у одржавању каналске мреже који смо до сада имали. Због великог броја ових пешачких мостова, близине домаћинстава, опасности приласка машина. Доста је компликмован захтев", наводи Срђан Кружевић, директор ЈВП "Воде Војводине".

У току прошле године на територији Кикинде уређено је око 30 километара каналске мреже. Предходно су чекали на чишћење деценијама.

"Двадесетак година се овај канал, чија је специфичност управо да пролази кроз насељено место, није рађена комплетна санација. Значајно ће допринети квалитету овођења тих атмосферских вода", каже Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Радови у Мокрину су коштали 24 милиона динара, а финансирани су из Програма за одводњавање Вода Војводине.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво