Осмомартовске жеље жена - равноправност у приходима више разумевања и поштовања

У Србији и свету данас се обележава празник жена. Статистика говори да су подједнако незапослене као и мушкарци, али за поједине послове мање плаћене. Факултетски образованих жена више је од мушкараца на бироу. Више их је и у фабрикама. На овај, али и сваки други дан, жене желе живот без насиља, да буду боље плаћене и да им радни век због обавеза, које имају као мајке и супруге, буде краћи.

Кад живот не понуди више избора, борба је неминовност. Некада новинарка, данас предузетница и што је најважније и најзахтевније мајка петоро деце.

"Жена мора да се бори, да ради по 13-14 сати поготово жена предузетница, она нема ни викенд слободан, ни годишњи одмор, ето јесте тешко. А петоро деце? Па петоро деце, две старије ћерке су већ одрасле, имају своје породице, а ово троје се још школује и тако треба ишколовати", каже Милица Вељовић, предузетница из Лесковца.

Још теже је женама на селу. Немају посебних жеља за 8. март сем да им радни дан траје краће.

"Желела бих мало више слободног времена, мало више одмора, пуно труда и пуно рада, а мало одмора имамо, жене са села су јако преоптерећене", каже Весна Меметовић, произвођач цвећа из Турековца код Лесковца.

Са 43 одсто жена у науци Србија заузима високо четврто место у Европи. На Технолошком факултету у Лесковцу са 59 одсто жене су доминантне. Ако су у неким другим секторима мање плаћене од мушкараца, овде тога нема.

"То колико се бавимо актуелним темама, колико имамо радова у међународним признатим часописима, колико је пројеката и тако даље нас квалификује за рад у науци, те стога овде не постоји та подела мушкарци и жене него на оне који се баве науком успешније и мање успешно", наводи проф. др Ивана Карабеговић, ванредни професор Технолошког факултета у Лесковцу.

Жена поседује те нежне и суптилне квалитете ума и душе које је чине далеко супериорнијим од мушкараца, говорио је Никола Тесла. Необична занимања којима се баве то потврђују.

"Ја размишљам мушки, волим тако енергичне спортове, мислим да има много Српкиња које овде постоји тај ратнички дух који је важан за то што мислим, нисам ја ратница свугде ја сам код куће покорна супруга", каже Драгана Молес, инструкторка гладијаторства и оперска певачица из Рима.

"Сматрам да су жене у униформи уствари жене на правом месту. Мислим да су се жене сасвојим колегама избориле и за једнака права и за обавезе", сматра Сања Николић, из агенције за обезбеђење у Нишу.

Јаке, упорне, способне, вредне. Највише их је у фабрикама, трговинама. Уз боље зараде потребно им је више разумевања и поштовања. У кући, на улици, радном месту и враћање угледа појединим професијама, посебно просвети. А пажња и симболичини дар, коме не прија.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво