Читај ми!

„Плутајуће гравитације”

На Смедеревској тврђави заједничка изложба скулптора из Србије, Црне Горе и Кине.

Kако би оснажили и подстакли развој културне сарадње три земље, десет уметника окупило се у граду челика. Своје скулптуре уметници су развијали у самој железари, а у томе су им помагали и радници ове кинеске компаније. 

„То је велико олакшање, јер кад ви имате помоћ, кад ви имате људе који су стручни, који могу да помогну да се направи основни облик. Мени би требало пуно времена да исечем те плоче, да заварим, да формирам облик. И онда и простор у којем се радило, то је велики простор”, каже вајар Вукашин Миловић.

Разноврсност материјала и аутентично окружење били су инспирација за уметнике.

„Једноставно из тога је произашао тај концепт да се окупимо у оквиру фабрике, која се иначе бави прерадом и производњом метала, где ми можемо на један посебан начин искуствено да опазимо неке нове могућности за реализацију", објашњава коауторка пројекта Магдалена Павловић.

Kинеска компанија је већ неколико пута отварала врата уметницима.

"ХБИС ГРУП Србија је у последњих шест и по година отворила своја врата и постала место инспирације многим уметницима. Имали смо уметнике да раде у нашим погонима и да уметничка дела стварају од отпадних материјала из Железаре. Раније су то биле групе студената вајарства на Факултету ликовних уметности, а у мају и јуну 2022. године, чим су попустиле мере против ковида, ХБИС Србија је поново постала место сусрета уметности и производње челика", каже генерални директор компаније ХБИС Ванг Љенси.

Изложбу скулптура, у оквиру пројекта „Плутајуће гравитације – Укрштање чула у српској, кинеској и црногорској савременој металној скулптури”, посетиоци могу да погледају до петог марта.

 

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво