Читај ми!

Општина Врбас нема сервис за подршку деци са сметњама у развоју

Неопходне услуге личних пратилаца и дневног боравка.

Тинка Лубурић је самохрана мајка једанаестогодишњег Душана, који има Даунов синдром. Лични пратилац би јој омогућио да се запосли.

"Тренутно са овог аспекта, немамо ништа. Школа–кућа, кућа–школа и сведени смо само ту. У школи проведеш та три, четири часа. Стално си у школи. Ти не можеш ништа друго и заиста нам је јако тешко и заиста нам је јако потребно то", каже Тинка Лубурић из Врбаса.

Мајка једанаестогодишњег Лазара, који болује од церебралне парализе, ради у јавном сектору па има право на боловање. Живот целе породице је подређен детету.

"Некако осећате се немоћно као родитељ јер морамо да кажемо да наша деца, моје дете, нема друга осим брата од тетке, од ујака. Ако га ја негде не поведем или мој супруг, његов живот је сведен на ту једну собу и на мене и мог супруга", објашњава Милана Ковачевић из Врбаса.

Удружење "Мултиарт" кроз волонтерски рад једино је које даје подршку деци и родитељима. Kолико су услуге личних пратилаца и дневног боравка неопходне, говори чињеница да се јавља све више деце између четири и шест година.

"Нажалост, ми се овде сами сналазимо. Нема слуха, иако годинама апелујемо и на једну и на другу услугу. Из године у годину имамо обећања да ће услуга лични пратилац бити реализована. Тако је било и пред ову школску годину и нажалост ми заиста немамо објашњење, нити могућности више да објаснимо надлежнима колико је та услуга потребна", истиче председник удружења "Мултиарт" Борис Бијеловић.

Упутили смо питање Покрајинском секретаријату за социјалну политику, да ли ће финансијски подржати Општину Врбас. Kако наводе у одговору, они кроз конкурсе подржавају иницијативу развоја услуга овог типа. Увидом у приспелу документацију на конкурсу, који је трајао до 17. фебруара, нису поднети захтеви са територије Општине Врбас за финансирање ових мера.

 

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво