Шта ради, а шта не - у Гамзиградској бањи

Гамзигрдска бања спада у најстарије балнеолошке центре у Србији, а истовремено је међу десет најпосећених рехабилитационих центара у Србији. Налази се поред самог магистралног пута, 11 километара од Зајечара, недалеко од светски познате царске палате "Фелиx Ромулиана". Хотел "Каструм" једини у Гамзиградској бањи, упркос повећаној тражњи за смештајем, поново је на лицитацији, после више безуспешних покушаја приватизације.

Хотел " Каструм " у Гамзиградској бањи, са депандансом, саграђен је пре шест деценија и потпуно реновиран непосредно пре затварања, 2015. године. Након тога било је више неуспелих покушаја приватизације. Катанац на вратима хотела одредио је и судбину бање. Парадокс је зато да центар за рехабилитацију који има попуњене капацитете готово целе године, а многи смештај налазе и приватно у бањском насељу. Тако је свакодневно ту око пет стотина људи који се лече од болести периферних крвних судова и опорављају од ортопедских траума. Упркос ванредној лепоти крајолика на месту где Црни Тимок меандрира, практично епицентар живота је искључиво у самој медицинској установи.

 

"Проблем су нам капацитети, којих немамо довољно, проблем је одржавање овог простора, проблем је једина апотека, једина продавница и једина пошта које су у нашој згради", наводи Раде Костић директор РХ центра "Гамзиград" у Гамзиградској бањи.

Комунално одржавање бање је нелогично јер они који чисте смеће и негују зеленило практично то чине на туђем имању, у овом случају то је земљиште хотела "Каструм" кога нико неће да купи.

"Предивни паркови, мешовита четинарска шума, цео простор и обала Тимока, кеј, шеталиште је власништво МЗ која апсолутно није у могућности да све то одржава, тако да и то пада нама на терет", додаје др Раде Костић, директор РХ цента "Гамзиград" у Гамзиградској бањи.

Људи којима је бањска термоминерална вода лек, уз сву најсавременију дијагностику и апарате за рехабилитацију, долазе, па се увек тражи кревет више.

Један објекат закупио је РХ центар у Гамзиградској Бањи, јер им је потребно још капацитета за смештај корисника. Тако су у исто време спасили зграду од пропадања. 

Вила "Копаоник" припада предузећу "Ромулиана" које се безуспешно продаје већ девет година. Ако нека од наредних лицитација успе, то би била права инфузија за Гамзиградску бању.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво