Меда Медени најавио крај зиме

Меда Медени из палићког зоолошког врта изашао је на Сретење из јазбине и није се вратио у њу. То, по народним веровањима, слути да је зими дошао крај.

Мрки медвед Медени јутрос није био плашљив, нити се враћао у волијеру, већ је све време расположено позирао посетиоцима палићког зоолошког врта.

"Наш Медени од јутрос кад је изашао из пећине, шета се, тражи храну, обилази своју територију, што је по нашем народу сигуран знак да је и овој зими дошао крај. Медени има 13 година и никада није падао у класичну хибернацију, односно спавао зимски сан. Сваког дана њему је на располагању одговарајућа количина хране, тако да нема потребу да таложи масне наслаге", каже директорка Зоолошког врта на Палићу Соња Мандић.

Медведица Гоца из београдског зоолошког врта, на привременом смештају на Палићу и заплењене медведице из околине Kраљева нису биле посебно активне на Сретење.

"Гоца је наша бакица која спава до подне, тако да ни јутрос није устала. Мара и Стана су спавалице и јесу у хибернацији. Стана је устала на кратко да поједе свој доручак, пошто обожава јаја, а кад је појела вратила се на спавање", објашњава координаторка Прихватилишта за дивље животиње у Зоолошком врту на Палићу Андријана Тот.

Због редовних оброка, медведи у зоолошким вртовима нису поуздани прогнозери, али је за празничне дане - сагласно са ведрином Меденог - и званично најављено сунчано време.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара