Читај ми!

Крагујевац: Слепи и слабовиди изложбу могу видети додиром

Тактилна изложба "Инклузивно на делу" отворена је у Галерији Николе Коке Јанковића, у Крагујевцу. Изложбу, која је на иновативан начин прилагођена слепим и слобовидим особама, организују Народни музеј Шумадије и Форум младих са инвалидитетом, уз подршку Министарства културе.

Видети додиром - нови прозор у свет уметности за особе са сензорним инвалидитетом. Опипати, осетити површине, рељефе портрета Николе Коке Јанковића, за слепе и слабовиде су први, драгоцен сусрет са његовим вајарским делима.

"Сваки део главе, сваки део тела може се додирнути.Ратник који држи мач, све је јасно, прецизно одредјено да најситнији део фигуре може да се осети под руком и то заиста нама значи", каже Христина Момчиловић, из Крагујевца.

Инклузивна презентација музејских дела, уз агенде на Брајевој азбуци, тактилне стазе и слепе и слабовиде особе које су у улози водича, значајан је и вредан искорак у приближавању уметности свима.

"Свуда у свету се на овај начин обележава и бива доступно све оно што може да се види може и да се прочита на Брајевом", каже Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

Тако се и показује инклузија на делу. Не спорадично и кампањски о пригодним датумима, јер само у Шумадији живи око 400 слепих и слабовидих људи.

А како је, бар накратко, остати у мраку?

"Треба доживети и онда ћете имати један сасвим другачији осећај света у коме живимо и са ким живите. А ми на те ствари заборављамо", сматра Мирослав Милетић, новинар из Крагујевца.
Зато је Форум младих са инвалидитетом у Крагујевцу, осмислио и понудио, а галерија Николе Коке Јанковића реализовала пројекат пријемчив и значајан особома са инвалидететом. Не само са уметничког, већ и социјалног аспекта.

"Да нам свака изложба у што већој мери буде приступачна за особе са сензорним инвалидитетом и да могу у складу са својим могућностима на једнаким основама и равноправно да уживају у уметничким делима", каже Владимир Марковић, председник Форума младих са инвалидитетом Крагујевца.

А, Никола Кока Јанковић, оставио је своје радове Крагујевцу и Крагујевчанима, да их свако и види и тумачи на свој начин.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се